Image placeholder

Impressie bijeenkomst 27-3-21

Zaterdag 27 maart opende Luc Schaap de vierde Teams Bijeenkomst van dit jaar. 38 Leden namen hieraan deel. De gast is Andrea Gulickx, zij gaat ons meenemen naar haar wereld van de macrografie.

Mededelingen

Eerst nog een aantal mededelingen:

  • We zijn EERSTE geworden in de Beste Fotoclub regio Utrecht- ’t Gooi, met een individuele 5de prijs voor Yvonne van Gils. Super!! Op de website zijn uitslag en verslag te vinden. Een link met filmpje van het juryverslag wordt apart naar de leden verstuurd.
  • Mens en omgeving (documentaire fotografie) heeft tot nu toe 18 deelnemers. Er kunnen nog mensen bij. Tot 31 maart kun je je nog aanmelden via onze site.
  • Lightroom webinar krijgt een vervolg. Luc Schaap en Marcel Mickers gaan de verdieping vezorgen.
  • Helping Hands Geldermalsen is op zoek naar een fotograaf om een metamorfose vast te leggen eind april. Lijkt jou dit iets, neem contact op met bestuur.
  • Samen Fotograferen heeft inmiddels 33 deelnemers. In de Bijeenkomst van 17 april wordt het project uitgelegd.

Andrea Gulickx

Andrea neemt ons mee in de reis naar macrofotografie. Zij vertelt hoe zij was in haar jeugd: een dromer, creatief, niet van de boeken, maar zelf ontdekken met veel fantasie. Zij komt uit de modewereld waar ze vooral bezig is met het grafische. Door haar vriend ging ze met een Nikon fotograferen en ondanks de verre reizen is de tuin het startmoment geweest voor de macrofotografie. Wat haar aantrok was de zachtheid en weinig scherpte. Ze is een ongeduldig type, die niet van plannen houdt en steeds opzoek is naar een nieuwe uitdaging.

Zo experimenteerde ze met verschillende lenzen, ging ze van tuin naar landschappen naar smartphone fotografie in de stad en experimenteerde ze met beweging. Andrea laat aan de hand van foto’s zien hoe in de loop van de tijd haar foto’s veranderden.

Haar werkwijze is zonder statief, diafragma bijna altijd op 2.8, check op histogram en sluitertijd en fotografeert in Continu Mode. Maakt gebruik van een witte paraplu om het licht minder hard te maken, past vaak haar witbalans in de camera aan naar koel en fotografeert altijd naar het licht toe. Ze maakt naast verschillende lenzen (oa Nikon 105 mm met Raynox DCR 250, Laowa 60 mm Ultra f2,8 2:1 macro, Laowa Venus 25 mm f2,8 2,5-5 macro, Lensbaby Composers Pro met Sweet 50, Sweet 35 mm, Edge 50mm, Velvet en Omni en Helios Petzval modified) ook gebruik van verschillende tools. Denk daarbij aan gouden plaatjes van de zalm, kerstslingers, aluminiumfolie en lampjes. Ook maak ze dubbelbeelden meteen in de camera. Ze laat foto’s zien waarin deze verschillende lenzen en tools net het verschil maken. De foto’s worden dromerig en zacht. Ze houdt er niet van om te veel na te bewerken, de foto moet gelijk goed zijn. Wel loopt ze de standaard dingen na zoals witbalans, schaduwen, helderheid en levendigheid.

Tips van Andrea: Let op je omgeving en achtergrond! Deze is belangrijker dan het onderwerp. Schiet door de voorgrond heen, liefst manueel scherpstellen. Speel met het licht (met of zonder paraplu) en zorg ervoor dat je gelijk of onder het onderwerp zit en als laatste: Beweeg met je lichaam naar het onderwerp toe en kijk wat de omgeving doet.

Het was een inspirerende ochtend met hele mooie beelden. De groep fotobespreken haakt daar gelijk op in en voor het fotobespreken kunnen vanaf nu macrofoto’s ingestuurd worden. Liefst met uitleg over het tot stand komen van de foto. Max 2 foto’s per persoon.
Luc bedankt Andrea voor haar enthousiaste en informatieve presentatie en verwijst naar de website en blog van Andrea om de beelden nog eens rustig te kunnen bekijken.

Volgende bijeenkomst is zaterdag 17 april a.s. met o.a. een Algemene Leden Vergadering