Bondsfotowedstrijd 2020

De Bondsfotowedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd van de Fotobond waarbij alle aangesloten clubs een set aan 10 foto’s kunnen insturen. De foto’s worden individueel beoordeeld door een professionele jury en de opgetelde punten geven een score per club. De club met de meeste punten wint.
We hebben in december 2019 meegedaan met de regionale variant: de Beste Fotoclub van Utrecht – ’t Gooi. De leden die meededen hebben waardevol commentaar gekregen op hun foto, en dat is precies waarom meedoen leuk is.

Meedoen

We willen als club graag meedoen met de Bondsfotowedstrijd 2020 en daarom wordt iedere fotograaf uitgenodigd om werk in te zenden voor de selectie.
De volgende link (kopje Bondsfotowedstrijd) geeft meer informatie over de Bondsfotowedstrijd, en op deze site kun je de foto’s van de 2019 editie bekijken.

Belangrijke data en praktische zaken

Er zijn twee dingen die je moet regelen om mee te doen met de Bondsfotowedstrijd selectie:

 1. Maximaal 2 foto’s uploaden via Upload foto's Bondsfotowedstrijd 2020 – uiterlijk 24 januari 2020. De foto’s zijn in JPG, sRGB kleurruimte en in originele grootte (geen verkleining)
 2. Twee geprinte foto’s op A4 formaat (zonder passe partout) aanleveren op 1 februari 2020
  Om de foto’s geprint te krijgen heb je twee opties:
  • zelf (laten) printen en aanleveren op 1 februari, of
  • door de club laten printen en aanleveren, waarbij de foto op de upload-site gebruikt wordt. Stuur in dit geval uiterlijk 24 januari een mail met het verzoek hiertoe naar  (Bart Tielens en Klaas Dekker). De kosten zijn voor rekening van de club, dus dat is alvast meegenomen :-)

Openbare bespreking uitslag

Op 29 maart 2020 is de openbare bespreking van de Bondsfotowedstrijd in Druten. Iedereen kan hierbij aanwezig zijn, óók wanneer je geen foto's hebt ingezonden. Het is interessant en leerzaam.

Hoe te selecteren?

Vind je het lastig om een keuze te maken welke foto’s in te zenden voor de selectie? Een aantal suggesties die wellicht helpen:

   • De foto moet technisch goed zijn. Goede belichting, scherp waar het scherp moet zijn, compositie is in balans
   • De foto moet bij voorkeur inhoud hebben – wat wil de fotograaf vertellen, waarom is de foto gemaakt
   • De foto moet even blijven hangen – het beeld is dusdanig dat de kijker verder wil kijken; de kijker is niet snel ‘uitgekeken’ en wordt geprikkeld

Hulp nodig

Heb je behoefte om met anderen te bespreken welke foto’s je inzendt, vraag je clubgenoten en praat er met anderen over. Je kunt altijd de wedstrijdcommissie mailen: .  Bart Tielens en/of Klaas Dekker helpen je bij het maken van de keuze.

Bij de plenaire fotobespreking op onze club-ochtend zijn ook prima foto’s naar voren gekomen. Neem dit ook mee bij je eigen keuze.

Een mooi voornemen voor 2020: meedoen zodat we een ruime keuze hebben bij de selectie!