Image placeholder

Impressie bijeenkomst 02-10-21

Zaterdag 2 oktober is de laatste virtuele Teams bijeenkomst van de Fotoclub gehouden. Met de aanwezigheid van uiteindelijk 24 leden (helaas wat aan de magere kant) opent Luc deze bijeenkomst.

Mededelingen

  • Op de brief over de fysieke bijeenkomst van 30 oktober a.s. zijn slechts twee reacties gekomen.
    Leden die nog willen reageren kunnen dat uiteraard nog doen.
  • De presentaties van Groep 1 en 2 van Samen Fotograferen verschuiven naar de maand november en december. Groep 3 blijft op 30 oktober staan.
  • Cristhel Ros heeft een bericht gestuurd:
    *Op zaterdag 9 oktober organiseert de HACC (Oldtimersclub) weer een oldtimer dag. Er zullen zo’n 170 oldtimers te bewonderen zijn die vertrekken vanaf de Costerweg 8, 4104 AJ Culemborg bij DS Events (dit is veranderd ten opzichte van andere edities). Mochten er leden zijn die het leuk vinden om foto’s te maken dan zijn ze van harte welkom op de Costerweg. De oldtimers verzamelen zich vanaf  9:00. Vanaf 12:00 zullen de oldtimers vertrekken voor een mooie rit. Een deel van de route loopt via de Goilberdingerdijk en de Beusichemsedijk mochten mensen liever onderweg foto’s willen maken.
    Als HACC zouden we het enorm leuk vinden om foto’s op onze website te zetten. Wanneer leden er geen bezwaar tegen hebben om hun foto’s te delen met de HACC voor bijvoorbeeld onze website dan nodig ik ze van harte uit om contact met mij op te nemen.*

Lezing

Daarna volgde de lezing verzorgd door : Iris Depassé (Academie voor Abstracte fotografie).

Iris vindt dat er in de fotografie te weinig aandacht is voor abstracte fotografie. Veel foto’s krijgen het kaartje abstracte fotografie, maar zijn in werkelijkheid ontstaan door een fraai staaltje fotobewerken. Deze ochtend verzorgt Iris een praktische presentatie met 10 technieken.

De definitie voor Abstracte fotografie is: “Een onderwerp zo fotograferen dat de referentie aan de werkelijkheid weg is”.
Iris legt aan de hand van voorbeelden uit wat wel en niet onder abstracte fotografie valt. In haar presentatie worden de verschillende items opgedeeld met bijbehorende voorbeelden. Abstracte fotografie laat een onderdeel van het onderwerp zien in lijn, kleur en vorm. Ze geeft uitleg over het kadreren en het perspectief. Ook laat ze zien waarom je staand of liggend moet fotograferen en vertelt over het gebruik van reflecties in de abstracte fotografie.

Door scherpte/diepte en verschillende focuspunten te kiezen, krijg je verschillende abstracte beelden. Beweging met een langere sluitertijd is ook een mogelijkheid. Bij het beperkt nabewerken van een foto geeft ze twee belangrijke punten aan: De kleur (versterken of zwart-wit) en het bijsnijden. Niet te veel croppen en goed letten op de details en licht. Het is altijd beter om dit met je camera vooraf te doen. Zo behoud je de beste kwaliteit.

In de hand-out van Iris is alles terug te vinden, zelfs met verschillende opdrachten. Deze hand-out kun je hieronder downloaden als je als lid bent ingelogd


Als je deze tekst ziet, ben je niet ingelogd en kun je de handout niet downloaden


.

Sluiting

Om 12 uur sluit Luc de Teams bijeenkomst. Zaterdag 30 oktober is, na het uitje dd 10 juli , de eerste bijeenkomst waarin we elkaar weer fysiek ontmoeten.

Volgende bijeenkomst:
Zaterdag 30 oktober 2021 van 10:00 tot 13:00 uur in de Salaamander, Heimanslaan 2, Culemborg.