43 Ineke Mighorst INTRO
Foto: Ineke Mighorst

Impressie bijeenkomst 08-05-21

Zaterdag 8 mei was alweer de zevende Teams bijeenkomst van de Fotoclub in 2021. Met de aanwezigheid van 31 leden en een vol programma opende Luc Schaap de bijeenkomst. Tijdens de vorige bijeenkomst was er een ALV, waarin gestemd kon worden over verschillende voorstellen. 38 leden brachten hun stem positief uit, zodat alle voorstellen zijn aangenomen.

Starter

De ochtend start met een Starter van Milou Oomens: “Slagroomtaart en Slingers” van Ilvy Njiokiktjien. Milou bewondert de foto’s van Ilvy, omdat het onderwerp haar aanspreekt, de foto’s spontaan zijn (alles is echt!) en haar aanpak ambitieus is. Zij heeft in twee jaar tijd 100 verjaardagsfeesten gefotografeerd. In deze foto’s legt ze de Nederlandse cultuur vast door heel gericht verschillende doelgroepen te vragen via Sociale Media. Milou is van plan een soort gelijk project in Culemborg te gaan doen, met welk thema dat moet ze nog uitvinden.

Storytelling

Daarna een presentatie van Ineke Mighorst: Story telling in de fotografie. Ineke vertelt dat ze door geluk bij een ongeluk is gaan fotograferen. Ze volgde een workshop bij Frank Doorhof (Belichting) en kwam met fraaie foto’s thuis. Dat smaakte naar meer. Ineke vertelt dat ze veel in beelden denkt en haar fotomodellen via Facebook verkrijgt. Haar en visagie besteedt ze uit. Ze is erg creatief, maakt zelf veel en vraagt bij de mensen in haar omgeving naar rekwisieten. Ook haalt ze spullen uit de kringloopwinkel. Dit doet ze allemaal in een eigen gebouwde studio bij haar huis. Ze maakt gebruik van heel veel verschillende lichtbronnen. Ineke let daarbij vooral op de schaduwen en hoe het licht valt. De voorbereidingen zijn essentieel, als alles klopt dan komt pas het model. Ze laat verschillende foto’s zien van de opbouw van een set, ze maakt gebruik van licht, wind, water en rook. Story telling is echt haar ding, met Fred bedenkt ze een shot. Samen kunnen ze goed verbeelden wat ze willen maken. Het is een kwestie van veel oefenen, kijken hoe het licht valt, letten op kleuren en vervormingen. Ineke geeft workshops en werkt in opdracht en fotografeert ook voor de fun! In Coronatijd waren Fred en Ineke op elkaar aangewezen, wat ook mooie plaatjes opleverde.

Wedstrijdcommissie

De wedstrijdcommissie laat de 10 beste foto’s zien van het eerste kwartaal. 19 leden hebben deelgenomen en 50 foto’s ingestuurd. Er hebben 29 leden gestemd, minder dan bij de ALV. Hopelijk is het de volgende keer andersom! Uitslag stemming leden en foto’s staan op de website: zie Activiteiten -> Wedstrijden.

De selectiecommissie bestaat uit de wedstrijdcommissie (Bart Tielens en Ton Valkenburg plus Yvonne v Gils, Marcel Borgstijn en Ton Stand. De 10 geselecteerde foto’s uit de 17 beste foto’s van het eerste kwartaal 2021 zijn van: Ton Valkenburg, Luc Schaap, Yvonne v Gils, Christel Ros, Fred Louwen, Kees Molders en Ineke Mighorst. Voor het tweede kwartaal kan tussen 1 en 15 juni ingestuurd worden, stemmen kan vanaf 22 juni.

Inspiratieopdracht

De inspiratieopdracht van Tom Meerman: Zon. Tom laat de ingezonden foto’s zien over het thema Zon. We kijken naar ondergaande en opgaande zon in allerlei variaties, naar zon-invallen en stralen, schaduwen, effecten van de zon en reflectie in het water, naar het woord zon en de zon uitgebeeld. En ook: het zonnetje in huis (hoogtezon) en zelfs een regenboog. Natuurlijk gaan we weer voor een nieuw thema: ETEN.

Fotobespreken

Eigenlijk is er geen tijd meer voor Fotobespreken, maar omdat er maar weinig leden afhaken bespreken we de macrofoto’s. Een mooie serie met uiteenlopende voorwerpen, die soms wel en soms niet te herkennen zijn. Volgende keer gaan we oefenen met bondsfoto’s: Wat vinden wij en wat vindt de jury?

Volgende Teams bijeenkomst: Zaterdag 29 mei 2021 om 10:00 uur.