Image placeholder
Foto: Jack Brouwers

Impressie bijeenkomst 13 mei

Buiten schijnt de zon, binnen zijn 30 leden aanwezig voor alweer de 7de bijeenkomst van dit jaar. We hebben vandaag een bomvol programma. Tijdens de rondvraag meldt Christophe Thole dat hij tot het einde van het jaar in Stadspodium Go in Leerdam (alleen tijdens openingstijden te bekijken) exposeert. Het is een overzichtstentoonstelling met mensen in de hoofdrol.

Fotografie: waarheidsgetrouw en objectief?

Tijdens de starter laat Christophe ons kennis maken met de Duitse fotograaf August Sander (1876-1964). Deze fotograaf wilde met zijn foto’s een waarheidsgetrouwe en objectieve weergave geven van de werkelijkheid.

Untitled
Foto: August Sander

Zijn levensproject bestond uit het maken van een dwarsdoorsnede van de Duitse samenleving. Hij fotografeerde daarvoor mensen die beroepen en maatschappelijke functies uitoefenen. Zijn foto’s geven een tijdsbeeld, vooral door de expressie, houding en kleding van de gefotografeerde mensen. Het fotoboek  ‘Menschen des 20. Jahrhunderts’ verscheen pas na zijn dood.

Bondsfotowedstrijd

Cristhel Ros presenteert de uitslag van de Bondswedstrijd: Lek en Licht scoorde 194 punten en zit daarmee in de middenmoot.

Christel deelt ook enkele algemene bevindingen van de jury. Bij geënsceneerde foto’s wordt te weinig ruimte gelaten voor eigen interpretatie, de bedoeling ligt er nogal eens te dik bovenop. De jury miste ook vaak een eigen inbreng van de fotograaf bij straat- en landschapsfotografie. En bij portretten van mensen met lege blikken - een trend bij deze fotowedstrijden - ontbrak naar het oordeel van de jury soms de emotie, deze foto’s wisten niet te boeien. Pas ook op voor het gebruik van metallic papier of digibond zonder dat de foto’s om een dergelijke afwerking vragen.

Kees Molders maakte een filmpje van de bespreking door één van de juryleden van de door Lek en Licht ingezonden foto’s. Leerzaam om te horen.

Tom Meerman wijst erop dat foto’s met een gesloten kader in dergelijke wedstrijden vaak beter scoren bij de jury. Kees Molders vertelt dat de winnende foto van Monique Hoogendijk veel vragen heeft opgeroepen. Kijken we hier naar een foto of naar een door AI gefabriceerde afbeelding? Opmerkelijk was dat de jury hier geen enkele aandacht aan besteedde. Kees verwacht dat er in de toekomst een verbod op of een aparte categorie voor AI-beelden zal komen.

milou oomens
Foto: Milou Oomens

Kusjes en Knuffels

Milou Oomens presenteert haar fotoproject Kusjes en Knuffels. Tijdens een mentoraat in het kader van het fotoproject Mens en Omgeving koos zij het onderwerp Baas en Hond. Ze heeft een dertigtal baasjes met hun hond geportretteerd. Bij de uiteindelijke selectie gaf de kwaliteit van ‘het verhaal’ de doorslag. Ze deelt haar ervaringen met het maken van een fotoboek. Daarbij moet je van alle markten thuis zijn. Je bent niet alleen fotograaf maar ook auteur, vormgever en uitgever. Het resultaat mag er zijn! Een boek met twintig verhalen waaruit blijkt dat de hond een belangrijke rol speelt in het leven van mensen.

Inspiratieopdracht Glas

Voor de Inspiratieopdracht met het onderwerp ‘glas’ zijn maar liefst 75 foto’s ingezonden. We krijgen glas in vele verschijningsvormen te zien. Glazen objecten, ramen, glazen en flessen passeren de revue. Maar we zien ook geblazen, gespiegeld en gebroken glas. Het blijft inspirerend om te zien hoe veel en hoe verschillend fotografen deze inspiratieopdrachten oppakken.

Resultaten inspiratie opdracht Glas

Daarom heeft Tom Meerman weer een nieuwe opdracht voor ons met als onderwerp:

Wijn.

Wel een verzoek aan alle fotografen: graag niet meer dan drie foto’s inzenden.

161126 MG 1021845 BW OLD 2000 1172
Portfolio foto: Marcel Mickers

Portfolio

Christophe laat ons zien welke foto hij gekozen heeft als portfolio starter. Het is een foto van Marcel Mickers, die net zoals August Sander een mens fotografeert die een beroep vertegenwoordigt: de fotograaf. Christophe ziet in de foto mooie zichtlijnen. Marcel toont zich verwondert over de dingen, die bij Christophe opvallen in de foto. Die heeft hij zelf nooit gezien!

1ste kwartaal wedstrijd

Als laatste worden de 15 beste inzendingen van het eerste kwartaal bekend gemaakt. Uit deze 15 foto’s moeten de aanwezige leden samen de 10 beste foto’s selecteren. Altijd weer een leuke opgave. De selectie van aanwezige leden wijkt een beetje af van de online selectie. Twee foto’s, die vandaag wel geselecteerd zijn, zitten niet bij de beste 10. Foto’s selecteren blijft altijd subjectief.

Volgende bijeenkomst is zaterdag 3 juni 2023, naast de ALV organiseert de kenniscommissie een workshop Selecteren. Er wordt een oproep gedaan om een starter te verzorgen. Geef je op bij Yvonne van Gils!