Image placeholder
Foto: Martin Parr

Impressie bijeenkomst 15-01-2022

Helaas, door de lockdown is de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar weer een Teams Meeting. De opkomst is echter historisch hoog: 47 deelnemers!

Luc heet iedereen welkom en wenst iedereen een goed en fotogeniek 2022!

Starter

Arno is geïnspireerd door een Artikel van Rianne van Dyck in het NRC: Het fotoboek 'Deja View' van Shulman en Parr. Het fotoboek bevat foto’s van de Britse fotograaf Martin Parr en door Shulman verzamelde huis- tuin- en keukendia's. De overeenkomsten zijn onverwacht groot.  Het zijn alledaagse foto’s / dia's, die we allemaal herkennen, waarbij het bijzondere eigenlijk heel gewoon en het banale heel bijzonder is.

Zwart/Wit door Kees Molders

Kees geeft voorbeelden van zwart/wit foto’s gemaakt door bekende fotografen. Hij laat zien hoe je foto’s kan beïnvloeden door gebruik te maken van verschillende kleurenfilters en complementaire kleuren.

filters Untitled

Je kunt een kleurenfoto  omzetten in een zwart-witfoto door de verzadiging terug te brengen naar 0. Bovendien kan je bij deze omzetting naar zwart/wit werken met filters. Bij gebruik van een blauwfilter wordt alle het blauw lichter en de andere kleuren donkerder, bij een roodfilter wordt rood lichter en de rest donkerder en bij een groenfilter wordt groen opgelicht. Kees laat dit zien aan de hand van voorbeelden.

Use Filters Untitled

Je kunt foto’s in verschillende fotobewerkingsprogramma's omzetten van kleur naar zwart/wit. Kees laat zien hoe dit werkt in Photo Elements, in Nikon Silver Efex Pro 2, in Lightroom en in Capture One. Deze programma’s maken ook gebruik van gesplitste tinten, waardoor het ook mogelijk is om een zwart/wit foto met een kleurzweem (denk bijv. aan sepia) te maken. Het is ook mogelijk om het contrast meer te beheersen, zodat bijvoorbeeld schaduwen opgelicht worden.

Inspiratie-opdrachten door Tom Meerman

Er staat nog een inspiratie-opdracht open met het onderwerp ' Steen'. Tom doet nogmaals een opdracht om foto’s in te sturen over dit onderwerp.

Tom heeft ook een nieuwe inspiratie-opdracht - eigenlijk drie opdrachten - rond het onderwerp Zwart/Wit.

Opdracht 1

Opdracht Z W 1
Foto: Andre Kertesz

Maak de bekende vork-foto van Andre Kertesz na.

Let op: maak deze foto als kleurenfoto! Zorg voor de juiste attributen (wit bord, wit tafellaken en een vork) en zorg vooral voor de juiste kleur licht.

Opdracht 2

Opdracht 2 Z W
Foto: Aart Klein

Maak een vergelijkbare foto zoals die van de fotograaf Aart Klein, waarin enkel zwart en wit zichtbaar zijn. Schroef het contrast maximaal op, zodat er een puur zwart-witbeeld ontstaat.

Opdracht 3

Opdracht 3 Z W
Foto: Ansel Adems

Laat je inspireren door Ansel Adems. Maak een foto buiten als de zon schijnt, zodat alle nuances en schakeringen goed te zien zijn. Deze foto heeft een vlak histogram!

Uitslag laatste kwartaal 2021

Bart presenteert de 10 door de leden als beste beoordeelde foto’s zien van het vierde kwartaal. Yvonne, Ineke, Luc, Jan en Serge zijn de fotografen (Foto’s en uitslag zijn te vinden op de website). Zwart/wit foto’s doen het goed in dit kwartaal.

Bart geeft een terugblik op de vier kwartaalinzendingen het afgelopen jaar:

  • zo’n 15 leden sturen regelmatig foto’s in (2 a 3 foto’s);
  • rond de 25 leden stemden;
  • Totaal zijn er 175 foto’s ingestuurd;
  • De top 10 foto’s zijn afkomstig van een aantal fotografen, waarvan de foto’s gewaardeerd worden door de leden die hun stem hebben uitgebracht;
  • Straatfotografie en omgevingsfoto’s doen het beter dan landschaps-, makro- of architectuurfoto’s.

De wedstrijd commissie doet een oproep aan alle leden om foto’s in te sturen voor de kwartaalwedstrijden. Er zijn geen thema’s, dus de drempel is laag!

Foto bespreken

Foto bespreken vindt weer plaats in verschillende break-out rooms. Yvonne heeft de ingestuurde foto’s verdeeld, de groepen bespreken de foto’s.  Terugkoppeling vindt plenair plaats. Interessante foto’s passeren de revue. Leerzaam en verassend.

Yvonne doet een oproep aan de leden om nieuwe foto’s en series in te sturen voor het foto bespreken.

Net voor half een sluit Luc de bijeenkomst met de wens dat we bij de volgende bijeenkomst weer fysiek aanwezig kunnen zijn.

Volgende bijeenkomst: zaterdag 5 februari om 10 uur.