Image placeholder
Foto: Hans Poley / nfa, collectie Nederlands fotomuseum

Impressie bijeenkomst 2-4-22

Luc heet de aanwezige 36 leden van harte welkom. Een bijzonder welkom voor 2 nieuwe leden: Stef van Gelderen en Martin van de Donk en 3 aspirant leden: Jan Folkert Muizelaar , Theo Nooij en Paul ten Dam. Bijzonder om Martin weer in ons midden te hebben, hij was betrokken bij de oprichting van de fotoclub.

Ook welkom aan Jos en Gerrie Vermeulen. Zij doen veel voor het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, waaronder het bakken van heerlijke appeltaartjes! Jos presenteert vandaag documentaire foto’s over het hoge water van 1995.

Eregalerij

We starten de bijeenkomst met een starter van Yvonne. Zij roept leden op zich op te geven om ook een starter (duur 5 min!) te verzorgen.

Yvonne laat een foto zien uit de Eregalerij van de Nederlandse Fotografie. De eregalerij is te zien in het Fotomuseum in Rotterdam. De foto is van Hans Poley en toont studenten op een dakterras. Niet echt een bijzondere foto zo op het eerste oog. Het is de context die de foto betekenis geeft. De studenten zijn ondergedoken joden. De stropdassen die ze dragen lijken het behoud van hun menselijke waardigheid te onderstrepen. Hans Poley staat zelf ook op de foto, hij blijkt een fotograaf te zijn van de Ondergedoken Camera, opgericht in 1943. Het onderduikadres wordt verraden en iedereen op de foto wordt opgepakt. Deze achtergrond informatie maakt de foto heel bijzonder, hij krijgt er betekenis door.

Hoogwater 1995

Hoogwater 1995 is eigenlijk een documentair fotoproject over het hoogwater in de omgeving van Tiel en Culemborg en de daarop volgende evacuatie. Aan de hand van foto’s laat Jos zien hoe het hoge water grip kreeg op de dijken en de bevolking van de Betuwe. Ook hier geldt dat de foto’s op zich niet spectaculair zijn. Het gaat om een technische en feitelijke weergave van de “faalmechanismen” die de waterkeringen aan de Waal en de Lek overspoelen en ondergraven. De foto’s krijgen betekenis omdat ze gebeurtenissen in beeld brengen die onderdeel zijn van ons collectieve geheugen.

Inspiratieopdracht zwart/wit

Tom Meerman presenteert de resultaten van de inspiratieopdrachten die verbonden waren aan het project Zwart / Wit. Er komt bestek voorbij gefotografeerd à la André Kertèsz, vele tinten grijs à la Ansel Adems en grafische zwart-wit à la Aart Klein. Tom is aangenaam verrast door de creatieve foto’s die ingestuurd zijn.

Volgende opdracht: Geel (onderwerp) en Blauw (lucht): Maak een foto met alleen deze twee kleuren.

Algemene Vergadering

Het verslag is alleen voor Leden. Log in om dit te lezen

Rondvraag

  •  Arno heeft een aanvraag gekregen om ‘informele’ bruidsfoto’s te maken op 27 mei, Milou wil hier wel naar kijken.
  •  Milou zoekt een locatie binnen voor gezinsfoto’s. Huub kan haar mogelijk helpen.
  •  Ineke bedankt het bestuur voor het organiseren van de bijeenkomsten. Er klinkt applaus!
  •  Yvonne vraagt of er belangstelling is om vanuit de Fotoclub bij te dragen aan Lek Art. De vraag is al uitgezet naar het bestuur van Lek Art, maar nog geen reactie. Wellicht kan de directeur van het Hilversum Museum zijn invloed gebruiken, hij is een pleitbezorger van meer aandacht voor fotografie binnen initiatieven als Lek Art.
  •  Yvonne informeert bij de aanwezige de leden wat zij vinden van het fotobespreken aan het einde van de bijeenkomst. De bespreking komt vaak in het gedrang waardoor er te weinig tijd is voor de fotografen en de feedback op hun foto’s. Voorstel is om de bijeenkomst eens te beginnen met fotobespreken. Ook zouden de foto’s weer eens voorgelegd kunnen worden aan fotobeprekers die hier veel ervaring mee hebben.
  •  Yvonne drukt nu te bespreken foto’s af bij het Kruidvat. Deze foto’s worden niet altijd naar wens afgedrukt. Om deze rede stelt ze voor om voor zover mogelijk de foto’s zelf af te laten drukken. De foto’s moeten nog wel digitaal ingestuurd worden!! Als je ze zelf afdrukt laat dit dan gelijk even weten.

Eerste kwartaalwedstrijd

Als laatste worden de foto’s getoond van het Eerste kwartaal van 2022. 14 Fotografen hebben 36 foto’s ingestuurd. Dit is wel wat mager voor een club van bijna 70 leden. Vandaar een hartstochtelijke oproep aan alle leden: stuur ook foto’s in!

Inzenden voor het tweede kwartaal kan van 1 tot 15 juni 2022.

Volgende bijeenkomst 23 april 2022. Aanvang: 10:00 uur