Image placeholder
Foto: Marcel Mickers

Impressie bijeenkomst 21-08-21

Luc Schaap heet iedereen welkom op de eerste bijeenkomst aan het (bijna) einde van een (bijna) mooie zomer. Een bijzonder welkom voor Klaas Eikelboom, een nieuw aspirant lid. Klaas fotografeert al sinds zijn zesde. Hij hoopt bij Lek en Licht mensen te vinden met wie hij samen kan fotograferen en praten over foto’s.

Fysieke ruimte

Het bestuur is op zoek naar een passende ruimte voor fysieke bijeenkomsten, waar we op 1,5 meter afstand samen kunnen zijn. Alle voor de hand liggende locaties zijn inmiddels afgevallen, want te klein of te duur. Suggestie van leden zijn natuurlijk welkom.

Joyce Elshout doet nog een laatste oproep voor het aanleveren van foto’s voor OMD 2021.

Algoritmes

Arno Elshout presenteert de starter. Algoritmes in smartphones zorgen voor slecht belichte foto’s van mensen met een donkere huid. De algoritmes die de witbalans, scherptediepte en belichting regelen zijn afgestemd op mensen met een witte huid. Na kritiek passen fabrikanten deze algoritmes aan. Diversiteit en inclusiviteit zijn dus ook relevant in de digitale fotografie.

Kofferproject

Yvonne van Gils presenteert een rijke en veelzijdige oogst van het kofferproject. De deelnemers hebben op verrassende, uiteenlopende en creatieve wijze één of meerdere attributen uit de koffer in beeld gebracht. Een succesvol project, gezien het grote aantal deelnemers. Fijn dat de meeste mensen hun foto konden toelichten. Dank aan Yvonne, Joyce en Thea, die dit project organiseerden. Het kan zo maar zijn dat we de komende tijd nog eens een koffer thuis krijgen.

Jean-Luc Bertini

Na de pauze en opnieuw inloggen presenteert Luc Schaap in een starter de Franse fotograaf Jean-Luc Bertini die hij op het fotofestival te Arles Frankrijk “tegen aan liep”. Intrigerende beelden van wat ruimte en verval in de USA betekent. Het betreffende fotoboek krijgt hij per privé pakketdienst in de Sinterklaastijd 2021 aangereikt. Even geduld dus.

Fotobespreken

Hierna beoordelen we in groepen van 5 een door Yvonne gemaakte selectie van FotoBond inzendingen, op volgorde 1 t/m 8. Na circa 25 minuten worden we “teruggeteleporteerd” naar de grote digitale zaal en bespreken we de uitkomsten. In de meeste groepen bestaat er een behoorlijke consensus over de volgorde van de FB foto’s. Nadien vertelt Yvonne ons hoe de FB de foto’s met Goud, Zilver en Brons zijn boordeeld. Onze beoordelingen komen aardig overeen.

NB: Er zijn nog 1 à 2 plaatsen beschikbaar voor de cursus “Jureren binnen clubs” van de afdeling Utrecht en ’t Gooi, in het najaar 2021 op woensdagavonden van 19:30 tot 22:00 te Houten, à raison van € 80. Laat Arno snel weten als je belangstelling hebt.

Om 12:04 sluit Luc af met de wens voor spoedige fysieke bijeenkomsten en een mooi fotografisch weekeinde met veel zon.