Image placeholder

Impressie bijeenkomst 23-04-22

Luc heet vandaag 36 leden welkom, waaronder 2 aspirant leden: Janfolkert Muizelaar en Paul ten Dam. Stef van Gelderen, ook aanwezig, is inmiddels lid geworden. We hopen dat jullie je thuis zullen voelen bij Lek en Licht.

Ook een bijzonder hartelijk welkom voor fotograaf Willem Wernsen en zijn vrouw Lieve. Willem is vandaag onze gast en zal zijn passie voor straatfotografie met ons delen.

Controlecommissie

Het bestuur zoekt een reserve lid voor de controlecommissie. Kees Molders geeft te kennen dat hij beschikbaar is hiervoor. Bedankt Kees!

We hebben een groot aantal jubileumkranten van de Fotobond ontvangen voor verspreiding. Leden kunnen deze meenemen en verspreiden.

En dan nog een huishoudelijke mededeling: de beheerder verzoekt niet meer op de tafels te zitten.

Starter Untitled
foto: Nobuyoahi Araki

Starter

We beginnen met een starter door Joyce. Joyce laat ons een foto zien van de Japanse fotograaf: Nobuyoahi Araki uit Tokio. Deze fotograaf heeft meer dan 450 fotoboeken op zijn naam staan. Thema’s die zijn fotowerk domineren zijn: seksualiteit, leven en dood. In de foto’s van Araki komen deze thema’s in de vorm van vrouwen, stad en bloemen in beeld.

Araki heeft na de dood van zijn vrouw een zeer teruggetrokken leven geleid. Zijn wereld bestond lange tijd uit zijn huis met balkon in Tokio. Araki bleef daar fotograferen, alsof hij met de foto’s de leegte na het overlijden van zijn vrouw wilde vullen. Op de foto zien we een balkonscene, waarop een poster van zijn vrouw hangt en de poes rondloopt. Een foto die weemoed oproept.

OMD

In september kunnen we tijdens Open Monumenten Dag weer exposeren in de Barbarakerk. Meer informatie volgt op de website.

Kofferproject

De resultaten van het kofferproject zullen zaterdag 21 mei te zien zijn. We zijn benieuwd!

Wedstrijden

Bart presenteert de 10 voor de Bondsfotowedstrijd 2022 geselecteerde foto’s. De foto’s zijn (vooral) afkomstig uit de inzendingen door de kwartaalwedstrijden. De leden van de selectiecommissie  hebben hieruit, eerst afzonderlijk en daarna in overleg, de tien beste foto’s geselecteerd. De ingezonden foto’s zullen door de jury van de Fotobond op 3 juni in Deventer worden besproken. Dank aan Marcel Borgstijn, Yvonne van Gils, Kees Molders, Ton Stad en Bart Tielens voor het samenstellen van de selectie.

Bart onderstreept nog eens hoe belangrijk het is dat leden elk kwartaal foto’s inzenden en vervolgens beoordelen. Hoe meer mensen deelnemen, hoe beter de selectie.

Oproep Jubileum fotowedstijd

De Fotobond heeft een jubileum fotowedstrijd uitgeschreven.

  • Iedere deelnemer kan minimaal één en maximaal vijf foto’s inzenden, verdeeld over 5 genres. De keuze is aan de fotograaf om één foto in alle vijf de genres in te zenden of om vijf foto’s te zenden naar een enkel genre. Elke combinatie is toegestaan.
  • De 5 genres zijn: Architectuur, Portret/Model, Natuur, Vrije Expressie en Smartphone fotografie.

Onze leden worden opgeroepen hieraan deel te nemen. Inzenden kan van 12 maart tot 15 juni. Doe mee!

Aan de FB afdelingswedstrijd ‘Vijf met samenhang’ hebben 6 leden meegedaan. Jan heeft zelfs een bronzen (3e) prijs gewonnen!

presentatie 1
Foto: Arno Elshout

Willem Wernsen: “Als je fotografeert met je hart, ontroert dat de kijker”

Willem Wernsen kocht al op jonge leeftijd fotoboeken en schafte 45 jaar geleden zijn eerste camera aan. Hij fotografeerde aanvankelijk vooral mensen in hun eigen omgeving, daarna steeds meer op de straat, de markt of het terras. Hij maakt daar zowel snapshots als geposeerde portretten, maar fotografeert altijd in zwart-wit en 6x6.

Willem heeft een voorliefde voor België, daar komt Lieve ook vandaan. De brocantemarkt Sint-Jacobs in Gent noemt Willem een eldorado voor fotografen. Willem fotografeert de mensen vaak van dichtbij. Een ander advies van Willen: durf te snijden. Durf alles wat afleidt van de essentie weg te snijden, adviseert hij. Willem was ooit werkzaam als slager: “ik had al ervaring met snijden”.

Willem zoekt actief naar een onderwerp maar laat als hij een goede foto locatie heeft gevonden de mensen ook naar hem toekomen. Willem is een meester in geduldig wachten tot het moment dat alles compositorisch op de juiste plek staat. “Probeer voordat je afdrukt voor te stellen hoe je de foto wilt hebben” adviseert Willem. ‘Previsualisatie’ is het vermogen om je in te beelden, bijna te voorspellen, hoe je foto er uit gaat zien. Voor Willem is dat een zesde instinct geworden.

Voor AVG heeft Willem zo zijn eigen oplossing gevonden: even de hoed oplichten, een praatje maken en altijd een afdrukje opsturen indien gewenst.

Signeren
Foto: Arno Elshout

Willem heef inmiddels al verschillende boeken op zijn naam. Zijn laatste fotoboek – Onze Zuiderburen – komt binnenkort van de drukker. Veel leden konden de verleiding niet weerstaan en schaften een boek aan en ontvingen daarbij een gratis gesigneerde foto. Willem beschouwt het nogal altijd als een eer als mensen een boek van hem aanschaffen.

Willem Wernsen is een kleurrijke zwart-wit fotograaf boordevol verhalen. Hier kan je de brief lezen die Willem na afloop aan de fotoclub stuurde.

Let op

Zaterdag 14 mei viert de Fotobond haar jubileum. Om deze reden verschuift de ledenbijeenkomst van 14 mei naar 21 mei.