Image placeholder
Foto: Christel Ros

Impressie bijeenkomst 26-08-2023

De zomer loopt op zijn einde. Dat heeft één voordeel, de ledenbijeenkomsten gaan weer van start. Onze voorzitter Luc Schaap opent de bijeenkomt. Deze eerste zaterdag na de zomerstop zijn 35 mensen aanwezig. Een mooie opkomst voor een afwisselend programma.

Starter: The Family of Man

Jacob Jan van Baalen raakte tijdens zijn vakantie in Luxemburg verzeild in een bijzondere fototentoonstelling. The Family of Man is samengesteld door Edward Steichen een Luxemburger van geboorte. Deze monumentale tentoonstelling reisde over de hele wereld en is inmiddels door Unesco toegevoegd aan de ‘Memory of the World-lijst’. Met ‘Family of Man wilde Steichen een beeld geven van de mensheid, van de universele emoties, waarden en ervaringen die mensen met elkaar gemeen hebben. Steichen selecteerde uit zo’n 2 miljoen ingezonden foto’s in totaal zo’n 500 foto’s van 273 verschillende fotografen. De expositie is permanent te zien in Clervaux en zeer de moeite waard.

Landschap en natuur
Foto: thema groep Landschap en Natuur

Themagroep: Natuur en Landschap

Maar liefst negen fotografen maken deel uit van de actieve themagroep Natuur en Landschap. Frans Verstraten verzorgt deze ochtend een presentatie. De natuur is in alle foto’s dominant aanwezig, de mens schittert door afwezigheid.

De groep komt maandelijks bijeen, en zelfs fotografen die op reis zijn – Caro is op de fiets onderweg naar de Noordkaap – blijven actief betrokken.

De fotografen richten zich steeds op specifieke onderwerpen: reflectie, tegenlicht, ICM (bewust bewogen camera), kwetsbaarheid en, een bijna onvermijdelijk onderwerp voor natuurfotografen, vogels. Frans laat ons een selectie van foto’s zien. De foto’s geven een divers beeld van een groep enthousiaste fotografen die naast hun passie voor de fotografie ook een passie voor de natuur delen.

 Fotoproject Nieuwstad

De oudste themagroep van de fotoclub blijkt geen naam te hebben. De fotografen bespreken regelmatig elkaars foto’s en maken daarbij soms ook gebruik van een mentor. Joyce Elshout presenteert een nieuw initiatief van deze groep.

Joyce Elshout en Yvonne van Gils raakten geïnspireerd door fotograaf Bram Tackenberg. In zijn fotoproject geeft hij een beeld van inwoners in Gouda en Heerlerheide die hij in hun eigen woonkamer fotografeerde. Tackenberg wil daarmee de verschillen maar juist ook de overeenkomsten van mensen in beeld brengen. Eigenlijk net zoiets als Edward Steichen voor ogen had.

Op hun voorstel startte de themagroep met het fotoproject Nieuwstad. De ambitie is om minimaal 80 inwoners van het stadsdeel Nieuwstad te fotograferen en te interviewen. Daarmee willen de fotografen een beeld geven van Nieuwstad en de bewoners die daar leven en werken.

De grootste uitdaging is om ook echt een representatief beeld te geven van de diversiteit binnen Nieuwstad. De themagroep wil daarom ook graag bewoners met een migratieachtergrond in het project betrekken.

Na een wat stroeve start - hoe kunnen we mensen vinden die bereid zijn om mee te werken - is het project nu goed op gang gekomen. Tientallen mensen hebben zich inmiddels al laten fotograferen en interviewen. De bedoeling is om het project in het voorjaar af te sluiten met een expositie en een fotoboek, afhankelijk van het verkrijgen van subsidie.

Het levend erfgoed

log in om meer te lezen

Alle leden zijn uitgenodigd om op zaterdag 9 september om 10:00 bij de opening van de expositie in de Grote Barbarakerk aanwezig te zijn. Ook goed om te weten: in het kader van Open Monumenten Dag is er een fototentoonstelling van Tom Meerman te zien in ‘De Acht Zaligheden.

Het Fotograafschap

20230826 110412 artikel
foto: Jack Brouwers

Kees Molders schreef een praktijkboek voor de fotograaf in clubverband met als titel ‘Het Fotograafschap’. Het boek gaat over visuele geletterdheid, fotoselecteren, fotobespreken en jureren. Met die onderwerpen wordt in fotoclubland veel geworsteld. Er zijn hoofdstukken over context, fotoseries maken, fotografische genres en nog veel meer praktische en theoretische zaken. ‘Het Fotograafschap’ bundelt ervaringen van ruim vijftien jaar fotoclublidmaatschap. Bij veel onderwerpen is er een kader met praktische suggesties voor ‘Wat je zelf kunt doen’. Hier kan je door het boek bladeren en het boek bestellen.

Inzenden voor 2de Kwartaal wedstrijd

Cristhel Ros doet een enthousiasmerende oproep aan alle leden om toch vooral foto’s in te zenden voor de Kwartaalwedstijden. Iedereen kan meedoen. Stuur je drie mooiste foto’s in. Je kan natuurlijk ook een foto insturen gemaakt tijdens het uitje naar de Tramkade of voor een inspiratieopdracht van Tom Meerman. Je krijgt nog een bericht met deadline en link voor het uploaden.

Portfolio starter

DSCF0795 artikel
foto: Jolande Bastmeijer

Jacob Jan van Baalen selecteerde een opmerkelijke foto uit de portfolio’s van leden. Een meisje schommelt op een brug over één van de Amsterdamse grachten. Het is Koningsdag, zo valt op te maken uit de oranje kledij. Een bierdrinkende omstander kijkt onverschillig toe, onder de brug vaart een boot, de opvarenden kijken verbaasd omhoog. Een mooie straatfoto van Jolande Bastmeijer. Voor de foto moest Jolande wel flink geduld uitoefenen voordat alles op zijn plek was.

Fotobespreken

Tramkade Marcel borgstein
Foto: Marcel Borgstijn

Het zomeruitje leverde mooie foto’s van de Tramkade op. In een presentatie, samengesteld door Yvonne van Gils, zijn alle foto’s te zien. In groepjes worden de foto’s besproken en de fotografen beloond met feedback.

Volgende ledenbijeenkomst: 16 september.

En niet vergeten: maak een foto voor de inspiratieopdracht met als thema ‘Wijn’.