Image placeholder

Impressie bijeenkomst 28-10-23

Vandaag is de dertiende bijeenkomst van dit jaar. Helaas is Luc Schaap ziek en mag Arno Elshout de vice voorzitter zijn. Hij verwelkomt alle 33 leden inclusief ons nieuwste lid Diet Burbach. Van harte welkom!

Rondvraag

In de rondvraag, vraagt Joyce Elshout zaterdag 9 -12-2023 vrij te houden. We zullen die dag een bezoek brengen aan het Fotomuseum in Rotterdam. Daar is een tentoonstelling van Ad van Denderen. Verdere informatie volgt.

Kees Molders geeft aan dat zijn boek Snapseed nu voor € 15 te koop is bij Vanduuren media.

Milou Oomens volgt een opleiding Grafische Vormgeving en zoekt voor een opdracht iemand, die een nieuw logo of huisstijl nodig heeft. Ook kan zij goedkoop aan een cursus Snel Photoshop komen via Soofos.com.

Matt van der Donk is al geruime tijd niet aanwezig op onze bijeenkomsten als gevolg van o.a. een operatie. Namens alle aanwezigen sturen we hem een kaartje.

Christophe Thole geeft aan dat Goofert de Roos in Parkvilla (Alphen aan den Rijn) een voordracht houdt op 12 november 2023.

De tentoonstelling Oorlogsfotografie: Vrouwen aan het front in Den Haag, is zeer de moeite waard. Ook heeft hij een lezing gevolgd van Jan Moes. Misschien de moeite waard voor onze fotoclub als spreker?

Arno Elshout geeft aan dat de themagroep die werkt aan het fotoproject ‘’Nieuwstad: beeld van een wijk’’ graag subsidie wil aanvragen. Dat kan alleen als de subsidieaanvraag wordt ingediend door een juridische entiteit, dus door de Vereniging. De themagroep staat garant voor alle risico’s. De subsidieaanvraag via de fotoclub heeft dus geen gevolgen voor de fotoclub zelf, die treedt enkel als intermediair op. Het leek het bestuur goed om hierover transparant te zijn.

Starter

Yvonne Meerman laat ons kennis maken met Steef Zoetmulder. Deze fotograaf is een sleutelfiguur in de na-oorlogse kunstfotografie. Bijzondere structuren en patronen, benadrukt door onverwachte invalshoeken, belichting en uitsneden, zijn kenmerkend voor zijn werk. Hij staat vooral bekend om zijn creatieve verbeelding van de alledaagse realiteit.

Zijn werk is nu te zien in de Kunsthal in Rotterdam tot 7 januari 2024.

Foto 1
Foto: Steef Zoetmulder
Foto 2
Foto: Thea de Goede

Yvonne herkent de stijl van Zoetmulder in een foto in de portofolio van Thea de Goede: Een bomenlaan bij mistig weer. Kenmerkend voor deze tijd van het jaar en een verbeelding van de realiteit.

ALGEMENE VERGADERING

Je moet ingelogd zijn om dit te lezen

Wedstrijdcommissie

Voor het 3e kwartaal hebben 24 fotografen 65 foto’s ingezonden. Drie foto’s bleken per ongeluk al eerder ingestuurd te zijn, dat is niet de bedoeling. Vergeet ook niet de naam van de fotograaf duidelijk en juist te vermelden in de bestandsnaam. Een aandachtspuntje!

De ingezonden foto’s en de top 10 worden door Cristhel Ros gepresenteerd. Doordat er te weinig tijd is tussen de kwartaal einden en beoordelingsrondes gaan we over op perioden van drie maanden. Hierdoor is er meer tijd voor het inzenden en jureren van de (ingezonden) foto’s.

Je moet ingelogd zijn om de foto's te zien

Donderdagavonden

2 november: Christophe Thole presenteert alles wat je wilt weten over portretfotografie. En leden kunnen deze avond hun eigen fotoboeken aan leden tonen en vragen daarover beantwoorden.

7 december: De kenniscommissie verzorgt een interactieve avond over het jureren van foto’s.

Fotobespreken

Er zijn foto’s ingestuurd à la Vanfleteren, losse foto’s en series. Deze foto’s worden in groepjes besproken en aan het einde van de bijeenkomst plenair getoond met kort commentaar.

Gerrit Hendriksen
Foto: Gerrit Hendriksen

Yvonne van Gils laat ons nog eens zien waaraan Stephan Vanfleteren - fotograaf en een bevoorrechte getuige van dat wat verdwijnt - herkenbaar is. Zijn portretten zijn momenten van intimiteit en tonen emotie. Vanfleteren noemt zichzelf een kruising tussen een jager (spanning) en een visser (rust), hij kan geduldig wachten maar op het juist moment ook vol spanning ‘vuren’. Vanfleteren wil nostalgie opwekken door zachtheid in de foto en onscherpte en vervaging aan de randen. Yvonne raadt het boek "Dagboek van een fotograaf" van Vanfleteren aan. En nog een mooi citaat over Vanfleteren: ‘Hij is de fotograaf van het verleden, nee, van het verdwijnen. Hij toont niet zozeer de geschiedenis, maar het verglijden van de tijd. Hij is de fotograaf van het onherroepelijke.’

Ook bij de volgende keer fotobespreken kunnen foto’s à la Vanfleteren ingestuurd worden.

Volgende kennissessie: Donderdagavond 2 november om 20-22 uur.

Volgende bijeenkomst: Zaterdag 18 november om 10 uur.