Image placeholder
foto: Elvira Smit

Impressie bijeenkomst 4 juni 2022

OPENING EN MEDEDELINGEN

Luc heet vandaag 26 leden welkom én 1 aspirant lid: Christophe Thole.

Christophe was eerst een liefhebber van Natuur- en Architectuurfotografie, maar fotografeert nu meer mensen. Hij is lid van een fotoclub in Leerdam en heeft zelf een huiskamer fotoclub opgericht. Toch zoekt hij verdieping van zijn fotografie en hoopt die bij Lek en Licht te vinden.

Er kunnen foto’s ingestuurd worden voor het 2e kwartaal (tot 15 juni) én voor de wedstrijd van de Fotobond ( Ook tot 15 juni). Alle informatie is te vinden op de website.

Presentatie van de foto’s voor de onderwerpen LKey/HKey en Geel/Blauw staan op het programma voor na de zomervakantie. Informatie hierover is te vinden op de website.

ACTIVITEITEN COMMISSIE

De activiteiten commissie (Joyce) vraagt aandacht voor het clubuitstapje naar Amersfoort van zaterdag 25 juni. Graag inschrijven via de website. Dit uitstapje is vooral voor nieuwe leden een kans om op een informele manier contact te maken met de leden van de fotoclub

Voor OMD graag inschrijven via de website. Thema voor 2022 is duurzaamheid, maar je mag ook twee van je beste foto’s insturen.

Ons derde Lustrum wordt 15 oktober gevierd. Graag z.s.m. opgeven via de website als je op deze gedenkwaardige viering aanwezig wilt zijn. Door je op te geven krijgt de activiteitencommissie een idee op hoeveel leden/introducees ze kunnen rekenen.

STARTER

We beginnen de bijeenkomst met de Starter van Ton Stad.

Ton is naar een tentoonstelling op het NDSM-terrein in Amsterdam geweest van 14 fotografen van de Fotoacademie. Op deze tentoonstelling laten de fotografen hun afstudeeropdrachten zien. Een ervan is Elvira Smit. Zij heeft als onderwerp gekozen:” Laat niets van waarde achter”. Elvira laat winkelcentra zien van na de 2e Wereld Oorlog.

Ze heeft historische ansichtkaarten van winkelcentra via Marktplaats gekocht en heeft die winkelcentra nu weer gefotografeerd. Zij neemt het handboek van Fledderus uit 1959 (waaraan een winkelcentrum moet voldoen) als leidraad daarin mee.

SPAP
foto: Arno Elshout

SPAP

We gaan in Amersfoort (25 juni) fotograferen met onze smartphone! Arno introduceert SPAP 2022 (SmartPhone Art Photography). Je fotografeert met je smartphone verschillende onderwerpen en bewerkt deze foto’s met bijvoorbeeld de app Snapseed (is een ontwikkel tool/Kees Molders heeft er een boek overgeschreven dat te koop is via Van Duuren media B.V.) en met andere bewerkingsapps uit de Appstore. Hij laat LIVE zien hoe hij twee foto’s bewerkt en met de tool dubbele belichting uit Snapseed er een fraaie art foto van maakt. Zijn presentatie is hier te vinden op de website. De foto’s die jullie gaan maken in Amersfoort en die je later thuis via de apps bewerkt, kunnen worden ingestuurd via de website en worden op een bijeenkomst na de zomervakantie gepresenteerd.

(klik op één van de afbeeldingen om de gehele presentatie groter te zien){/show}

HET LICHTKWADDRANT

Tom Meerman licht het Licht meten en instellen in de camera toe. In deze “workshop” leren we te begrijpen wat je camera doet met de aanwezige hoeveelheid licht. Er zijn verschillende lichtmetingen: Door de lens of met een lichtmeter. De termen ISO, Diafragma en Sluitertijd vindt hij geen juiste benaming en praat dan ook over Lichtgevoeligheid (SV), Lensopening (AV) en Belichtingstijd (TV). Deze 3 factoren beïnvloeden de opname, maar er is nog een vierde factor en dat is meer of minder licht (extra lamp of een lamp dichterbij het onderwerp zetten), licht wordt uitgedrukt in LUX (LV).

Foto 1
Foto 2

Deze vier factoren vormen het Het LichtKwadrant. Een ontdekking van Tom! Hij heeft deze factoren in een grafiek bij elkaar gezet en een LichtKwadrant Rekenmaatje ontwikkeld, die je kunt gebruiken om je camera zo goed mogelijk in te stellen, waardoor je het “perfecte” plaatje kunt maken. Tom heeft er een boek overgeschreven, waarin ook dit Rekenmaatje zit (te koop via Van Duuren Media B.V.). Samen met één van zijn broers ontwikkelen ze nu een digitale versie van het Rekenmaatje.

Volgende bijeenkomst is op 25 juni in Amersfoort!

Om 10.00 uur ontmoeten we elkaar in het KAdE café op Eemplein 75. 

Bekijk de details op uitstap Amersfoort