Image placeholder
Foto: Thea de Goede

Impressie ledenbijeenkomst 5-11-22

Luc heet vandaag 43 leden welkom, waaronder 4 aspirant leden: Lilli Bakker, Brian Renting, Hans Latour en Rudy Matulessy. We hopen dat jullie je snel thuisvoelen bij de fotoclub mochten jullie je tzt als lid aanmelden!

We gloeien allemaal nog een beetje na van de geslaagde lustrum bijeenkomst. Namens alle leden ontvingen Joyce, Thea en Yvonne een lunchbon.

foto Jacob Aue Sobol
Foto:Jacob Aue Sobol

Starter

We starten de bijeenkomst met een starter van Marcel Borgstijn. Hij laat ons kennismaken met de fotograaf Jacob Aue Sobo  een Deense fotograaf die lid is van Magnum Foto. Jacob heeft o.a. op Groenland, in Japan en Amerika gewoond. Hij raakte in 2017 in een depressie en stopte volledig met fotografie.

Inmiddels is hij getrouwd en heeft kinderen. Door zijn kinderen is hij opnieuw gaan fotograferen. Hij werkt momenteel aan een fotoboek over zijn periode in Groenland. “Als ik fotografeer, probeer ik zoveel mogelijk mijn instinct te gebruiken. Wanneer foto's ondoordacht en irrationeel zijn komen ze tot leven.” Een fascinerend fotograaf. Dank Marcel.

Themagroep natuur & landschap

Frans Verstraten introduceert de themagroep Landschap/Natuurfotografie. De leden willen met respect de schoonheid van de natuur in beeld brengen. De groep maakt aan de hand van thema’s foto’s, maar dan net even anders. Samen bespreken ze elkaars foto’s. In januari hopen ze de eerste resultaten te laten zien. Als je interesse hebt voor deze themagroep: meld je dan aan bij Frans.

Blauw en geel

Tom Meerman presenteert de resultaten van de inspiratieopdracht blauw-geel. We zien beelden voorbijkomen van treinen, stranden, natuur, ‘maasvla’, bloemen, gebouwen en natuurlijk ook enkele SPAP foto’s. In vele foto’s zijn de schuifjes voor verzadiging flink opengezet. Tom wijst ons op de van nature volle kleuren van bloemen. De opdracht heeft weer veel mooie en originele beelden opgeleverd en herinnert ons ook aan de aanleiding voor dit thema: de oorlog in Oekraïne.

Zo’n inspiratieopdracht smaakt naar meer. Tom heeft daarom een nieuwe opdracht:

Het boek.

Uitslag 3de kwartaalwedstrijd en inzending beste fotoclub

Yvonne van Gils toont ons de resultaten van de derde kwartaalwedstrijd. De formule is bekend: de leden zenden foto’s in en vormen samen de jury. Een prachtige foto van Thea de Goede kreeg de meeste stemmen en is daarmee winnaar van deze kwartaalwedstrijd. Proficiat Thea!

Uit de best scorende foto’s van de eerste drie kwartaalwedstrijden selecteerde de selectiecommissie tien foto’s als inzending van onze fotoclub voor de beste fotoclub wedstrijd 2022 in de regio Utrecht – ‘t Gooi. We zijn benieuwd hoe onze inzending zal scoren.

Gerrit Meerman Broekpolder
Foto: Gerrit Meerman; Broekpolder

Fotobespreken

Bij het fotobespreken introduceert Cristhel Ros een nieuwe opzet van foto bespreken. Voortaan beginnen we met bespreking van één foto afkomstig uit het portfolio van leden op de website van onze fotoclub. Dat is ook een goede stimulans om het portfolio regelmatig te verversen. Heb je zin om een foto te bespreken, laat het weten!

Met deze aanpak starten we op een volgende bijeenkomt. Voor nu laat Marcel Borgstein ons een intrigerende foto van Gerrit Meerman zien. In coronatijd fotografeerde Meerman de Broekpolder, waar veel mensen wandelden. De foto ziet er op eerste oog normaal uit, maar er zijn wel heel veel wandelaars te zien. Deze zijn erin gefotoshopt. Dat levert een intrigerende beeld op, dat inmiddels is aangekocht door het Rijksmuseum.

Daarna worden de ingezonden foto’s – de oogst aan seriematige en losse foto’s is best groot - in groepjes en plenair besproken volgens het inmiddels beproefde recept: beschrijven; analyseren; interpreteren en waarderen. Het is weer een leerzame sessie.

Precies om 13 uur zijn bijna alle ingezonden foto’s besproken.

Volgende bijeenkomst:

voor leden die zich hebben ingeschreven voor de Workshop: Kijken & Zien 

26 november 2022: Workshop met Elvira Smit van 10 – 16 uur. Vergeet niet je bijdrage van €10,- voor de lunch over te maken.

Laatste club bijeenkomst van dit jaar is op zaterdag 17 december 2022: 10 uur.