Image placeholder
Foto: Franco Fontana

Impressie bijeenkomst 05-02-2022

Gelukkig kunnen we - op 1,5 meter afstand met mondkapje en QR-code - weer fysiek bij elkaar zijn, ondanks de hoge besmettingen. 29 leden nemen deel aan deze bijeenkomst, van 5 leden kregen we een afmelding.

Er zijn wat mededelingen:

  • Momenteel hebben we 59 leden, vanwege de corona-beperkingen nodigen we nog geen aspirant leden uit fysiek deel te nemen.9 leden moeten nog hun contributie afdragen.
  •  Inzending voor de 1 kwartaal wedstrijd kan nog tot 13 februari. Niet vergeten!
  • De Wielertoerclub Culemborg zoekt een fotograaf. De WTC wil graag foto’s van de leden in nieuw tenue en een toertocht op zondag 27 maart van 9-12 uur. Wie wil er foto’s maken? Graag aanmelden bij het bestuur, die heeft gegevens van de contactpersoon.
  • Het uitstapje naar Cobra museum in Amstelveen is uitgesteld naar 19 maart. Binnenkort kan je je opgeven via de nieuwsbrief.
  • In verband met 100 jaar Fotobond is onze bijeenkomst van 12 maart verplaatst van 19 maart.

Starter

Tom Meerman is geïnspireerd door de fotograaf Franco Fontana.

Fontana is beroemd door zijn gebruik van kleuren en lijnen in bijna abstracte landschappen. Hij probeert vorm en kleur in grafische beelden te vangen. De kleuren lijken heel sterk aangezet, ook in zijn dia’s. Maakte hij daarbij gebruik van lithografie?

Mens & omgeving anno 2021

Kees Molders geeft een presentatie van het project Mens en Omgeving anno 2021. Het project is mede geïnspireerd door een vorig project over het Odensehuis, een documentair fotoproject dat resulteerde in een tentoonstelling en een boek. De vraag die zich opdrong was of de Fotoclub niet meer zou moeten doen op gebied van maatschappelijk relevante fotografie. Zo ontstond het project Mens en Omgeving. De 16 deelnemende fotografen hebben, in het kader van een mentoraat over documentaire fotografie, Culemborg anno 2021 in beeld gebracht. Het boek laat samen met de bijhorende tentoonstelling zien hoe de leefwereld van gewone Culemborgers eruit ziet. Het is daarmee een bijdrage aan het archief voor mensen die nog niet geboren zijn.

Het resultaat is bijna gereed. De drukproef is gecorrigeerd, de banners voor de tentoonstelling zijn klaar net als de flyers en posters. De tentoonstelling start 14 februari in de kelder van het Oude Stadhuis (Huis van de Stad) en heeft een vervolg in maart in Tiel.

E.e.a. is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de Gemeente Culemborg, Cultuurfonds Culemborg, Regionaal Archief Rivierenland, Stg. Joop v.d. Wetering, Rabobank en Drukwerk.nl. Daarnaast hebben mentor Harry Sikkenk samen met Kees, Marcel, Joyce en Milou veel werk verricht. Het resultaat mag er zijn!

Inspiratieopdracht ‘steen

Tom Meerman presenteert de inzendingen voor de inspiratieopdracht, dit keer met onderwerp ‘steen’. De variatie is groot: zo zien we foto’s van rotspartijen, steenlandschappen; ruwe en glad-gespoelde stenen; versteende dieren en gelegde mozaïeken; gebeeldhouwde stenen uit oude en hedendaagse tijden, bloeiende en luchtige stenen; uniek meteoriet en ordinair stoepsteen; gestapelde stenen, monumenten en grafstenen en ook nog schaakstenen en een selfie in steen. Resultaat

De volgende inspiratieopdracht is verbonden met het traject over zwart/wit fotografie. Voor uitleg: zie website.

Presentatie 5 met samenhang

Foto: Marcel Borgstijn

Marcel Borgstijn geeft een mooie presentatie waarin hij zijn ervaring met seriematig fotograferen deelt. Zijn stelling: het zit niet in het fototoestel, niet in de kwaliteit van de foto’s, alles staat of valt met de zeggingskracht van de serie. Marcel laat zien hoe zijn prijswinnende serie over zijn zoon Victor is ontstaan.

Vuistregels voor een goede serie met samenhang:

  • Neem een onderwerp dat je interesseert
  • Maak een serie voor jezelf
  • Breek de regels, anders wordt het saai
  • Kill your darlings
  • Laat de foto’s aan verschillende mensen zien, voordat je de uiteindelijke serie samenstelt.

De serie over Victor ontstond niet zo maar. Eerste pogingen om autisme te verbeelden liepen op niets uit. Fotosessies leverde soms mooie foto’s op, soms ook helemaal niet. De foto’s van onverwachte momenten bleken soms veel zeggingskracht te hebben, ook als - of misschien juist omdat - de foto niet helemaal scherp of recht was.

3 Untitled
Foto: Marcel Borgstijn

Marcel vroeg verschillende fotografen om een 5 met samenhang serie te maken met zijn foto’s. Dat hielp bij het maken van de definitieve keuze.

De serie Victor heeft een 1e prijs gekregen bij de Afdeling Utrecht - ’t Gooi. Bij Salon Foto Nationaal ontving de serie een lovend juryrapport. De serie is ook opgenomen in de jubileumkrant van de Fotobond.

Marcel heeft 12 foto’s ingezonden bij de Bondsmeester klasse (BMK Ballotage 2021)en is toegelaten als kandidaat, waardoor hij 2 jaar kan deelnemen. Hij heeft samen met zijn groep story telling in Schiedam een tentoonstelling georganiseerd, waar deze serie ook te zien was.

Hij heeft samen met zijn groep story telling in Schiedam een tentoonstelling georganiseerd, waar deze serie ook te zien was.

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Wedstrijd 5 met samenhang

Afdeling Utrecht – ’t Gooi organiseert een wedstrijd 5 met samenhang. Je kunt digitaal aanleveren tussen 14-21 maart a.s. Zie de website] van de Fotobond,  daar vind je alle informatie. Iedereen kan meedoen!

Serial Klikker

Het laatste onderdeel van deze ledenbijeenkomst bestaat uit een aflevering van de videoserie van fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg over seriematig werken. Luchtig en leerzaam!

Oproep

Er worden nog mensen gezocht voor bemensing van de fototentoonstelling in het Huis van de Stad (14 febr. t/m 5 maart). Opgeven bij Joyce!

Volgende bijeenkomst:  zaterdag 19 februari om 10 uur.

PS Nog een wedstrijd. Individuele fotografen kunnen inzenden voor Foto Individueel #1, zie website Fotobond. De thema’s zijn: de mens, documentair, natuur en landschap en vrij ontwerp. Inzending vanaf 1 febr. tot 15 maart 2022