Image placeholder
Foto: Arno Elshout

Impressie bijeenkomst  9-2-2024

De derde bijeenkomst van 2024 wordt bijgewoond door 31 leden van de vereniging. Luc Schaap heet iedereen welkom .

Rondvraag

Milou is vandaag jarig en trakteert met iets lekkers bij de koffie. Marcel Mickers zoekt een oude diaprojector om dia’s te kunnen digitaliseren.


Joep Luijckx
Foto: Joep Luyckx

Alles is niets

Lia Smit is op bezoek geweest bij een excentrieke fotograaf in Oude-Tonge: Joep Luyckx( 79 jaar).

Hij fotografeert vanaf zijn twaalfde vooral veel landschappen op een creatieve manier. Als stelregel heeft hij “Alles is niets, niets is alles”(Socrates). Voor hem is stilte, schoonheid èn storm erg belangrijk in zijn werk. IJsland noemt hij zijn tweede vaderland. Iedereen is welkom en hij praat graag over zijn werk. Ook te boeken als spreker!


Workshop Selecteren

Op verzoek van het bestuur geeft Kees Molders namens de kenniscommissie nogmaals een presentatie over het selecteren van foto’s. Tijdens de workshop blijkt dat veel leden het moeilijk vinden om foto’s te selecteren. Uit gesprekken blijkt dat leden op heel verschillende wijze foto’s selecteren. Kees moedigt leden aan om foto’s waarover je twijfelt juist mee te nemen naar de club zodat je terugkoppeling krijgt van andere fotografen.

Selecteren speelt ook een rol bij het maken een fotoboek. Bij de samenstelling van een fotoboek als herinnering aan een vakantie of gebeurtenis hanteer je een daarbij passende selectie-methode. Zo’n fotoboek wordt meestal alleen aan intimi getoond. Een thematisch samengesteld fotoboek wil een verhaal vertellen en wordt aan meerdere mensen getoond. Daar hoort een andere selectiemethode bij. Voor fotografen is het een goed idee om meer thematisch te fotograferen.

Een beeldverhaal bestaat uit een serie foto’s die samen het verhaal vertellen. Bekend zijn de foto-essays van Life over bijvoorbeeld het leven van een plattelandsdokter. De redactie hanteerde hiervoor een formule die voldoende samenhang en diversiteit moest waarborgen. Na een introductiefoto volgde een medium foto, een foto met interactie en emotie, een portret van een hoofdrolspeler, een close-up foto van een detail, een foto met een andere invalshoek en een afsluitend beeld. Ook was er een signatuurfoto nodig, een krachtige foto die het hele verhaal samenvat. Deze Life-formule vormt een handvat voor het samenstellen van beeldverhalen.

Ook in de Volkskrant staat wekelijks een dubbele pagina (een spread) met een serie foto’s en een ondersteunend verhaal.

Bij wijze van oefening selecteren we 5-7 foto’s voor een foto-essay over jonge backpackers die met de trein door Europa reizen. Ook beoordelen we verschillende Volkskrant spreads, welke factoren bepalen onze voorkeur?

2023 11 Mexim CJM6422 Edit 2 5936
Foto: Ineke Mighorst

Starter uit portofolio

Lia Smit heeft niet gekozen voor een foto à la Joep Luyckx, maar voor een foto van Ineke Mighorst. De link ligt in de spontaniteit in de foto én van Joep.

Fast Stone Image Viewer

Christophe Thole presenteert een introductie in FSIV, een gratis programma dat bij het bewerken, beheren en ordenen van foto’s gebruikt kan worden. Christophe vindt FSIV vooral fijn om te gebruiken bij het selecteren van foto’s. Je maakt in de ‘verkenner’ een map aan met daarin de foto’s die bijvoorbeeld gejureerd moeten worden voor het kwartaal. Je krijgt bij het openen van deze map alle foto’s in het scherm te zien. Je kunt aan de foto’s een waardering geven en  je kunt ze bij elkaar zetten. Ook is het mogelijk om één foto of meerdere foto’s op je scherm te zien zodat je deze beter kunt bekijken en vergelijken.

Erwin Olaf

Inspiratieopdacht

Voor het onderdeel fotobespreken heeft de commissie bij monde van Yvonne Meerman een opdracht bedacht: maak een foto (max 3) in de lijn van Erwin Olaf. Deze foto’s worden besproken op de bijeenkomst van 9 maart a.s. Graag zelf foto’s uitprinten en ook digitaal insturen.Titels

Als laatste heeft Cristhel Ros namens de wedstrijdcommissie een vraag aan de leden: bedenk een titel bij de foto’s, die worden ingezonden voor de Bondsfotowedstrijd 2024.

Bij het insturen van de geselecteerde foto’s van onze club moet er tegenwoordig een titel vermeld worden.. Sommige geselecteerde foto’s hebben al een titel, maar Cristhel vraagt ons om mee te denken. De conclusie van de brainstorm is dat bij sommige foto’s helemaal geen titel nodig is. De foto spreekt voor zich.

Volgende bijeenkomst: zaterdag 9 maart 2024 om 10:00 uur.