Image placeholder
Foto: Joram Krol

Impressie bijeenkomst 27 -8

Na een ongekend hete zomer is het weer tijd om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Luc heet alle aanwezigen welkom, in het bijzonder Christophe en Olaf die als aspirant-leden deelnemen. We hopen dat jullie je snel thuis voelen, mochten jullie besluiten om later lid te worden. Arno meldt dat de club tal van fotobladen en foto-instructie boeken van de heer Pietersz heeft ontvangen. Hij heeft een gedeelte meegenomen, de rest volgt. Belangstellenden mogen ze meenemen.

Aanvangstijd

Uit een peiling onder de leden blijkt dat veel mensen vervroeging van de aanvangstijd (9:30 in plaats van 10:00 uur) zouden steunen. Het bestuur gaat de mogelijkheden onderzoeken.

Geef je op voor de derde lustrum bijeenkomst

Joyce Elshout kondigt een uitnodiging voor de lustrumbijeenkomst op 15 oktober aan. Het programma blijft in nevelen gehuld, de nieuwsgierigheid is langzamerhand onhoudbaar. Het belooft mooi te worden. Let op! Iedereen moet zich vooraf opgeven voor deze lustrumbijeenkomst, ook als je al eerder je belangstelling kenbaar maakte.

De fototentoonstelling in kader van Open Monumenten Dag is in wording. Je kan op 11 september de expositie bekijken in de Barbarakerk.

Starters:

kwetsbaarheid: In kwetsbaarheid ligt schoonheid en kracht verscholen. Dat is het motto van Joram Krol een relatief onbekende fotograaf die in de starter van Cristhel Ros centraal staat. Voor Krol is de zelfkant van het leven geen onbekend terrein. Zijn foto’s zijn naturel, volstrekt authentiek en betekenisvol. Krol portretteert vooral mensen waarbij het leven diepe sporen heeft nagelaten. Maar in hun fragiliteit weet Krol steeds ook de kracht en de schoonheid van deze mensen te vangen.

Joyce Elshout is geraakt door de tentoonstelling Antropoceen, het tijdperk van de mens . In Museum Helmond zijn foto’s, video’s en augmented reality installaties van Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal en Nicholas Pencier te zien. Op deze tentoonstelling staat de kwetsbaarheid van de aarde centraal. Uit vijf continenten zijn prachtige en indrukwekkende beelden te zien van door de mens aangetaste natuur en leefomgeving. Zeer indrukwekkend en echt een bezoek waard, dat kan nog t/m 11 september. Wie meer wil zien over deze tentoonstelling:

High Key - Low Key

Zeven fotografen experimenteerden op uitnodiging van de kenniscommissie met high en low key fotografie. Ton Stad presenteerde de resultaten: 17 zeer uiteenlopende foto’s waarin de overwegend lichte of juist donkere tonen de foto een dramatisch zware of juist fragiele lichtvoetige uitstraling geven. Dank aan de deelnemend fotografen en aan de kenniscommissie.

Smart Phone Art Photography

In juni bezochten we tijdens het jaarlijkse uitje ‘keistad’ Amersfoort. Arno verzorgde vooraf een introductie in het fenomeen van de Smart Phone Art Photography. En we kregen een opdracht mee: maak in Amersfoort foto’s met je smartphone. De oogst uit Amersfoort was rijk: ruim 50 kleurrijke en grafische foto’s, vaak stevig bewerkt en dubbel belicht. De nieuwe apps op onze telefoons maken veel creativiteit los bij de leden. Dank voor alle inzendingen.

Foto's van uitstap naar Amersfoort en SPAP:

cristel
Foto: Cristhel Ros

Wedstrijden

De wedstrijdcommissie kon helaas niet aanwezig zijn. De uitslag van de 2de kwartaalwedstrijd is bekend. De ingezonden foto’s zijn door de leden beoordeeld, elf foto’s kregen door leden het hoogste aantal punten toegekend. Een mooie grafische foto van Cristhel Ros – een bolide waarin het rasterpatroon van de gevel in de motorkap weerspiegelt – kreeg de hoogste score.

jan gruiters
Foto: Jan Gruiters

Lek en Licht nam zoals elk jaar ook deel aan de Bondsfotowedstrijd. Dit jaar eindigde onze fotoclub op een veertigste plaats. Onder de 120 deelnemende clubs is Lek en Licht een goede middenmoter. De eindscore hangt af van de kwaliteit van de ingezonden foto’s, maar is ook afhankelijk van de jury. Een foto van Jan Gruiters kreeg brons.

Workshop 17 september

Kees Molders doet een enthousiasmerende oproep deel te nemen aan de workshop over belichten en verlichten op 17 september in De Salaamander. In 4-5 stands kunnen de deelnemers instructies en praktijkles krijgen in verschillende aspecten van het belichtingskwadrant. Let op: opgeven vooraf is nodig. Neem je camera, flitser en eventueel een model mee.

Fotobespreken

Na de pauze was het tijd voor fotobespreken. In zeven groepjes passeerden veel nieuwe series en losstaande foto’s de revue. Het gestructureerd beschrijven – analyseren – interpreteren – waarderen van de foto’s blijft een leerzame uitdaging. Vergeet bij het inzenden van foto’s niet je naam en de volgorde (bij een serie) in de titel van de foto’s op te nemen.

Themagroepen

Veel leden hebben zich opgegeven voor een themagroep. De uitdaging is nu: wie neemt initiatief om een eerste keer samen te komen. De themagroep ‘straatfotografie’ is te groot en moet zich splitsen. Op de website kan je onder ‘’leden” zien wie zich waarvoor heeft opgegeven.