KEES3492 C1 0298 5zw 90w
foto: Kees Molders

Inspi­ra­tie land­schaps­foto­grafie

Jan Ros, vrijetijdsfotograaf en mentor van de fotobond, is een liefhebber van onder andere Landschapsfotografie. Zijn werk kun je op vinden op www.rosfotografie.nl. Desgevraagd heeft hij ons veel nuttige informatie toegestuurd om ons wegwijs te maken in dit genre. Dit in het kader van ons Landschapsfotografie project.

Waar op te letten

Vier artikelen gaan over waar je op moet letten bij landschapsfotografie, over het gebruik van apparatuur, het spotten van locaties etc.

Compositie

Twee links gaan over composities bij landschapsfotografie.

Filters

En één link gaat over het gebruik van filters

Landschapsfotografen

Jan heeft ook een lijst samengesteld van landschapsfotografen en hun websites, in willekeurige volgorde en beeldstijlen. Deze kun je gebruiken voor ideeën en inspiratie.

In de lijst staan verschillende fotografen die enerzijds het landschap en de natuur zien als iets moois en die dit veelal esthetisch fotograferen. Maar er zitten ook fotografen tussen die iets willen zeggen over het landschap, als het gaat om bijvoorbeeld milieu issues, of de verdozing en verloedering van het landschap. In dat geval gaat het meer over documentaire landschapsfotografie.

Ook zijn fotografen genoemd die het landschap zien als een uiting van kunst en abstractie.

Meestal geeft de intro op de website van de betreffende fotograaf een inkijk van waaruit hij of zij de beleving van het landschap benadert.

Inspiratie

Websites van landschapsfotografen voor verdere inspiratie

TED talks