Lieke Anna op visite
Op zaterdag 11 mei 2019 hadden achtentwintig clubleden bezoek van Lieke Anna, een verhalen vertellende fotografe.
Noot: de kleurenbanden in de projectie zijn veroorzaakt door interferentie van beamer en GSM... ze zaten uiteraard niet in de slide...
Ze vertelt dat de nabewerking van een beeld zes tot tien uur kan kosten. Daaraan gaat een proces vooraf van uitdenken van een opname. Het Wat, Hoe en Waarom moet tevoren goed doordacht zijn. Als je dat lukt, heb je de grootste kans op een geslaagd beeld.
Het mooie van Lieke als spreekster is niet alleen dat ze vlot presenteert, maar ook dat ze vertelt hoe ze haar werk maakt en verhaalt over de valkuilen die ze tegenkomt. Haar inleiding gaat niet alleen over foto's en over de emoties die ze in haar beelden vastlegt maar ook over hoe ze zich ontwikkelt, als kunstenaar maar ook als ondernemer. Ze laat 'speed edits' zien en foto's voor en na bewerking. Ze vertelt uitbundig over haar tocht om verder te komen in de fotografische wereld. Bekijk haar video over dit onderwerp (op de pagina, onder de pakkende titel 'How to get shit done in photography', overigens Nederlands gesproken).
De samenwerking met Stef Bos komt uitgebreid aan de orde. Hoe een toevallige ontmoeting leidde tot een samenwerking die in een boek 'Ruimte' uitmondde. Dat is met haar eenendertig jaar een prachtige prestatie en een stapsteen naar volgende projecten. Het is niet vreemd dat ze de meegebrachte boeken uitverkoopt.
Het boek is aanleiding te vertellen over zelfpromotie, waar je op sociale media en in persoonlijke netwerken aan moet blijven werken. Beurzen bezoeken, aan wedstrijden deelnemen, zorgen dat je gepubliceerd wordt, een fotografisch CV opbouwen - het is allemaal belangrijk om met je kunst in de kijker te komen. Dat leidt er vervolgens weer toe, dat je selectiever kunt zijn in de opdrachten die je accepteert. Betaalde opdrachten die geheel in je eigen stijl passen geven lucht voor eigen vrij werk.
Ik denk dat een fotoclub gasten als Lieke Anna nodig heeft voor de frisse wind. Niet alleen voor de prachtige fotografie die de kunstenaar meebrengt, maar ook om de inspirerende verhalen. Fotograferen is niet een foto nemen, maar hard werken aan je fotografische ontwikkeling. Haar verhaal is de welgemikte duw die je af en toe nodig hebt om in de goede richting te gaan.
Kijk uitgebreid rond op haar site, de foto's en het blog. Er is ook een deel van de uitzending van Tijd voor Max te zien. Het blog-archief geeft een beeld van Liekes ontwikkeling vanaf april 2014. Portfolio reviews, workshops: het komt allemaal voorbij. Onder de titel 'De Verhalende Fotografie Experience' geeft Lieke Anna inmiddels zelf ook workshops.
Ik zou het bijna vergeten: de rondvraag...
De CFC heeft van de Rabobank in het kader van hun actie Een aandeel in de Betuwe een cheque van €217,08 gekregen voor het samenwerkingsproject met het Odensehuis. Dank aan alle stemmers.
Op 25 mei leidt Tom ons in in de Documentaire Fotografie. Dan is ook Renée Lankwarden van Odense aanwezig om het Odensehuis en het project toe te lichten. Voorts bespreken we de foto's van Lijnenspel (bezoek aan Den Haag, Erwin Olaf) en het restant van de Stoel-foto's.
De uitstap van 6 juli vindt plaats in Culemborg, met fotoopdracht. We hebben daarbij een geheel nieuwe start- en terugkom-locatie, dat wordt gezellig. Nadere instructie volgt.
De nieuwe opdracht van Tom ('Gelukkig hebben we de foto's nog') heeft de deadline van 24 augustus gekregen, waarna Tom op 31 augustus de resultaten presenteert. De beschrijving van de opdracht stond in een vorige nieuwsbrief:
Gelukkig hebben we de foto’s nog!
- op vakantie
- uit archief
- van iets wat was, maar niet meer is.
- wat jij mist.
Aan het werk!
vriendelijke groet,
de voorzitter
Kees Molders