Marry foto door Joyce 1
foto: Joyce Elshout

Maak kennis met: Bart Tielens.

Lid sinds augustus 2016

Hij kwam van fotoclub Geldermalsen naar Lek en Licht en maakte in 2013/2014 een keerpunt in zijn fotografie mee… Bart Tielens ken je als lid van de wedstrijdcommissie, maar er is meer dat leuk is om van hem te weten. 

Je bent overgestapt van fotoclub Geldermalsen naar Culemborg. Wat vind je bij ons, wat je daar niet vond?

In Geldermalsen ben ik 7 jaar lid geweest en aanvankelijk gaf mij dat een nieuwe impuls in het fotograferen. Ik zat er in het bestuur en leidde fotobesprekingen. Maar ik vond dat er te weinig diepgang was en dat er te weinig seriematig gewerkt werd. Omdat ik een aantal mensen uit Culemborg kende, ben ik overgestapt. Ik heb het gevoel dat er in Culemborg serieuzer wordt omgegaan met fotograferen. De club is professioneel, alles is goed geregeld en er is veel kennis aanwezig. Wel vind ik dat er te weinig fotobespreken is. Maar ik heb beslist geen spijt van mijn overstap.

Fotografeer je al lang?

Sinds mijn 16e. Van mijn vader heb ik het dokawerk geleerd. Op de middelbare school fotografeerde ik voor het fotojaarboek. Als student fotografeerde ik wat meer hapsnap. In 2002 ben ik aan een 4-jarige foto-opleiding begonnen bij Statief in Utrecht, maar na 1,5 jaar ben ik daarmee gestopt wegens tijdgebrek. In 2009 kreeg ik opnieuw interesse in de fotografie en werd ik lid van de fotoclub in Geldermalsen. Sinds een jaar of 12 fotografeer ik seriematig.

BartTielens Foto 2

Hoe omschrijf je jezelf als fotograaf?

Ik ben een intuïtieve fotograaf. Het liefst loop ik rond en jaag ik op beelden, maar ik heb geleerd dat je een concept in je hoofd moet hebben om tot een goede serie foto’s te komen. In Chicago heb ik foto’s gemaakt van overstekende mensen. Daaruit is een serie ontstaan met harde zwarten waarmee ik hoog ben geëindigd bij Foto Nationaal. Dat was in 2013/2014 en is het keerpunt geworden in mijn fotografie. Documentairefotografie vind ik ook mooi om te doen. Iemand voor langere tijd volgen en een verhaal vertellen. Ik maak altijd een boek, ook voor de persoon die ik gevolgd heb.

BartTielens Foto 1
Foto's: Bart Tielens

 

Hoe blijf je je fotografie verbeteren?

Ik ben lid van Visie plus, een groep die voortkomt uit de Serie van Vijf met samenhang van de fotobond regio Utrecht ‘t Gooi. Daarnaast volg ik mentoraten via de club en via de afdeling, kijk ik in fotoboeken en bezoek fototentoonstellingen. Daniel Koning is de fotograaf die mijn vroegste inspiratiebron is, maar ook Alex Webb, Ray Metzker, Henri Cartier Bresson, Carl de Keyzer en Stephan Vanfleteren bewonder ik. Onlangs ben ik ook nog een huiskamergroep gestart.

Gebruik je fotografie in je werk?

Nee, maar als ik reis voor mijn werk, probeer ik tijd te maken om te fotograferen. Dan doe ik vooral aan straatfotografie. Ik kom regelmatig in Chicago en Mumbai, maar ook bijvoorbeeld in Japan, Zuid-Korea of Berlijn. Maar het is absoluut niet noodzakelijk om te reizen om interessante foto’s te kunnen maken.

BartTielens Foto 4
Foto's: Bart Tielens

De estafettevraag!

John van Antwerpen wil weten: Ik zie graag wat en hoe andere leden fotograferen, dus: over welk project kun jij een 15-minuten presentatie houden?

Dat kan en wil ik graag doen over mijn mentoraat bij Peter van Tuijl. Over mijn zoeken binnen een onderwerp dat ik kies om te fotograferen met als doel om tot een mooi fotoboek te komen.

Wat is jouw estafettevraag voor de volgende in de serie ‘maak kennis met’?

Je maakt vast foto’s op een bepaalde manier. Hoe pak je het aan om verder te komen in je fotografie en buiten je comfortzone te treden. Wie of wat heb je daarvoor nodig?

Tekst: Joyce Elshout