Raw conversie zonder Adobe

Inleiding

Een tijdje terug heb ik in een 15-minuten-presentatie laten zien welk verschil je kunt maken door geen genoegen te nemen met de jpg die uit je camera rolt. Eenvoudige raw-bewerking maakt echt een wereld van verschil. Ik liet na elkaar steeds paren zien van camera-jpg's en foto's die vanuit raw bewerkt waren. Ongeveer zo:

109 jpg soc en raw bewerkt

Links: onbewerkte jpg recht uit de camera, rechts: in Capture One bewerkte raw. Een fel door de zon beschenen lichte muur, en donkere details in de schaduw.

De clou was niet of het getoonde resultaat naar jouw smaak is, maar of je de mogelijkheden gaat herkennen en of je ook zin krijgt om eens aan raw-bewerking te beginnen. De mogelijkheden van bewerking van raw's zijn immers veel groter dan die met jpg's. Ik weet dat in ieder geval één lid de stap heeft gemaakt. Hij haalt alvast meer uit zijn camera dan vroeger.

Over beeldbewerkingssoftware heb ik op mijn eigen site een uitgebreide pagina gemaakt (aanbevolen ;-).

Alternatieven

MarcelB wees me op de tutorials van Matt Kloskowski, een zelfbenoemd 'photoshop-guy' en raw-bewerkingsgoeroe. Indertijd heb ik veel van zijn instructiefilmpjes gevolgd. Hij geeft veel lessen en workshops en verkoopt ook online-tutorials. De volgende is gratis:

109 switch

Op Kloskowsky's site kun je dit lespakket downloaden, waarin hij in een aantal video's toelichtingen geeft die de omschakeling van Adobe (Photoshop en/of Lightroom) naar ON1, Affinity, Capture One, Luminar en DxO makkelijker moeten maken. Hij gaat in op de voor- en nadelen van de afzonderlijke programma's. Hij is overigens géén tegenstander van de Adobe-producten, ook voor Photoshop en Lightroom zijn er diverse cursussen.

Doe er je voordeel mee!

Groet

Kees M.