Image placeholder
Foto: Alex Webb

Impressie uitstap Helmond

Maar liefst 33 leden en introducees verzamelen zich op een regenachtige zaterdagochtend in Kasteel Helmond. Iedereen is op tijd, en dat ondanks de dassenburcht die de spoorverbinding danig ondergraven heeft. Doel van ons bezoek: de overzichtstentoonstelling van Magnum fotograaf Alex Webb.

Onder genot van koffie en gebak spoort Kees Molders ons namens de kenniscommissie aan de foto’s van Webb niet enkel te bekijken maar vooral te zien. Ga op zoek naar de foto die je het meest aanspreekt, en vraag je af waarom juist deze foto je inspireert. Ook van de activiteitencommissie krijgen we een opdracht mee. Yvonne van Gils vraagt ons om details uit de foto’s van Webb op te sporen. Maar de grootste uitdaging die we meekrijgen is: maak 1-2 foto’s in de stijl van Alex Webb.

Alex Webb: lopen en kijken en wachten

Met deze opdrachten in het achterhoofd bezoeken we de overzichtstentoonstelling van straatfotograaf Alex Webb. Zijn foto’s kenmerken zich door verzadigde kleuren, inktzwarte schaduwen en complexe en dynamische composities, die diepte krijgen door verschillende onderwerpen achter elkaar te plaatsen.

Webb is steeds op zoek naar het ene moment waarop alles klopt. Over zijn aanpak zegt Alex Webb zelf: “Ik weet alleen hoe ik een plek moet naderen door te lopen, want wat doet een straatfotograaf anders dan lopen en kijken en wachten en praten, en dan kijken en nog wat wachten, in het vertrouwen dat het onverwachte, het onbekende of het geheime hart van het bekende wacht om de hoek.”

Uit de foto’s blijkt dat Alex Webb zich vooral aangetrokken voelt door de vreemdheid en complexiteit van de wereld. We zien foto’s uit grensgebieden tussen landen, tussen oude en moderne culturen, tussen ver verleden en rauw heden.

Webb 1
foto:Alex Webb

Verzadigde kleuren, afgehakte ledematen

We bekijken Webb’s foto’s met een mix van bewondering en verwondering. Bewondering over die prachtige kleuren, over dat ene moment dat Webb in zijn foto’s zo trefzeker weet te vangen. Maar ook met verwondering over de chaotische composities met dichtgelopen schaduwen, onscherpe onderwerpen en afgehakte ledematen. En toch klopt het, zijn foto’s imponeren.

Na afloop wacht de traditionele lunch. Aan tafel wisselen we de foto’s uit die ons het meest zijn opgevallen. En er blijken heel wat mensen te zijn die alle details uit de foto’s van Webb in de fototentoonstelling hebben gevonden.

Foto 1
Foto's: Arno Elshout
Foto 2
Foto 3

Maak een foto in de stijl van Alex Webb

We vertrekken geïnspireerd richting Culemborg met in ons achterhoofd de opdracht om 1-2 foto’s in de stijl van Alex Webb te maken. Na het bekijken van de tentoonstelling beseft iedereen: dat gaat nog een hele uitdaging worden.

Daarom als afsluiting nog een citaat van Webb zelf: “Straatfotografie gaat voor 99,9 procent over falen. Zo vaak voel ik me verslagen door de straat. Soms merk ik echter dat als ik blijf lopen, blijf kijken en mezelf blijf pushen, er uiteindelijk iets interessants zal gebeuren. Af en toe, aan het eind van de dag, wanneer ik het meest uitgeput en hongerig ben, onthult iets - een lichtstraal, een onverwacht gebaar, een vreemde nevenschikking - plotseling een foto. Het is bijna alsof ik al die uren van frustratie en mislukking moest doormaken om de plek te bereiken waar ik eindelijk dat unieke moment aan het einde van de dag kon zien.”