verslag videobijeenkomst 12-12

Maar liefst 31 deelnemers kende de jongste video-bijeenkomst van Lek en Licht, onder wie een nieuw aspirant-lid.

De starter

Drie minuten tijd om een fotografisch verhaal te brengen, een fotograaf voor te stellen of een bijzondere foto voor het voetlicht te brengen.

Hans du Chatinier ging in zijn Starter-minuten terug naar een jaren '50 met een indrukwekkendverslag van zijn reizen naar de Oost waar hij ook zijn echtgenote ontmoette. Hans is niet alleen de Nestor van de vereniging maar ook de langst fotograferende kunstenaar in ons midden.

Joyce Elshout vertelde haar ervaringen met een mislukt mentoraat, waarin ze zich liet inspireren door Saul Leiter. Ook uit mislukking valt veel te leren... Onder andere dat je in een mentoraat bij je eigen keuze moet blijven. Tips van een mentor of van groepsgenoten zijn nuttig, maar je moet je niet zózeer van je eigen plan laten afbrengen dat je tegen je zin fotografeert. En zorg dat je voldoende tijd hebt om je fotowerk te maken. Ze raadt iedereen een mentoraat aan; andere door Joyce gevolgde mentoraten waren een succes! Onderaan dit artikel een aantal links

Ikzelf stelde de fotograaf Thoma Struth voor, een leerling van de Bechers. Hij fotografeert straten in verschillende steden, families, ingewikkelde technische installaties en ondoordringbare oerwouden. Onderaan dit artikel geef ik enkele zéér aanbevolen links.

15-minutenpresentaties

Ton Valkenburg toonde twee series die eveneens uit mentoraten voortsproten. Een zeer persoonlijk relaas van zijn schoonmoeder die verhuisde en een nieuwe manier van leven moest ontdekken. En een voor ons zeer herkenbare, ietwat duistere zwart-wit-serie van de Lek, de ongrijpbare rivier.

Yvonne van Gils deed eveneens verslag van een mentoraat waarin zij heeft gefotografeerd in de stijl/sfeer van Harry Gruyaert. Haar foto's "Terug naar de Kust" zijn gemaakt aan de Nederlandse, Belgische en Franse kust. Het gaat er niet alleen om wat je ziet maar minstens zo belangrijk is hoe je het ziet. Ook hier staan onderaan dit artikel een aantal interessante links.

129 opdracht water

Inspiratieopdracht

Tom Meerman toonde de oogst van zijn inspiratieopdracht Papier. Alle vormen kwamen voorbij: pakpapier, boeken, abstract... De volgende opdracht is Water: let op de Nieuwsbrieven en deze site voor nadere instructies.

Fotobespreken

De tweede ronde Architectuur was aan de beurt. Twaalf foto's werden clustergewijs besproken onder leiding van Marcel Borgstijn. Het onderwerp Stilleven blijft door tijdgebrek staan tot de volgende bijeenkomst.

129 architectuur 2 12dec2020

Slot

Zo dat was een lange zit. Onze aspirant was in ieder geval tot het eind gebleven, en komt terug... Welkom in de club, Jolande!

Ik ben met de telling van mijn illustraties, die ik voortgaand nummer om ze makkelijk aan dit artikel te kunnen koppelen, gekomen aan 129. Dat betekent toch echt dat dit blogpost nummer 129 is... Hmm... Gelukkig verschijnen er ook steeds meer artikeltjes van anderen.

Dit was mijn laatste bijeenkomst als voorzitter van de CFC. Nog één bestuursvergadering en dan is het gedaan, dan wordt iemand anders voorzitter 😁. We verwelkomen Silvia de Wit en Jan Gruiters als nieuwe bestuursleden. Het bestuur gaat de taken verdelen: in 2021 staat er een ververste ploeg! Zet 'm op dame en heren! 🙋

Vriendelijke groet van de voorzitter,
Kees Molders


Links over Thomas Struth:

Links over Harry Gruyaert:

Links over Saul Leiter: