Image placeholder
foto: Kees Molder

Verslag Teams bijeenkomst 23-01

Een verslag van onze tweede online bijeenkomst in het nieuwe jaar. We beginnen de routine te vinden.

Luc Schaap opent de bijeenkomst en heet iedereen (42 deelnemers) welkom. In het bijzonder de nieuwe leden en een aspirant lid: Ineke Mighorst. Zij stelt zich voor. Haar voorkeur is studiofotografie (Model), het liefst verhalend. Zij heeft een eigen studio en een website, die echt de moeite waard is: inekemighorst.nl. Luc benadrukt dat het leuk is een lid erbij te hebben, waar we ook van kunnen leren. Maar voorlopig is ze aspirant lid.

Rondvraag

Vraag van Hans du Chatinier : Is het mogelijk dat alle foto’s van de Beste Club 2021 op de website komen te staan met de individuele punten? Deze vraag wordt doorgegeven aan de Wedstrijdcommissie.

Gerdine Kooiman (Kenniscommissie) laat weten dat de 1e webinar van de cursus Lightroom dinsdag 2 februari van start gaat. Alle 27 deelnemers hebben een mail met inhoudelijke informatie ontvangen. Lees deze mail goed door en neem alvast een kijkje in Lightroom. Onderaan de mail staat een verwijzing naar een website, die alle vragen beantwoordt.

station geldermalsen

Starter

Starter van Arno Elshout - “Fotografische heden en verleden

Arno neemt ons mee in de lange tijd dat hij fotografeert, met welke camera’s en laat foto’s zien uit verschillende tijden. De foto van het station in Geldermalsen is voor hem een nieuwe start geweest en hij koestert deze foto nog steeds. Tegenwoordig fotografeert hij meer projectmatig en zijn nieuwe project is het fotograferen van objecten, die aan het verdwijnen zijn. Denk hierbij aan de telefooncel, stempelautomaat op het station ed.

smartphone fotografie
Foto: Kees Molders

15-minuten presentatie

Ditmaal van Kees Molders - "Smartphone Fotografie"

Iedereen fotografeert tegenwoordig met de Smartphone. Maakt niet uit hoe duur zo’n telefoon is, alle hebben er een camera opzitten waar veel mee mogelijk is. Je hebt de telefoon altijd bij je, is handzaam en snel actief. Je kunt met de smartphone of tablet registreren of vastleggen, zowel zakelijk als voor de fun/hobby. Door beelden (liefst in RAW) te bewerken kun je een bepaalde sfeer creëren of iets verhalend neer te zetten. Waarom bewerken? Je kunt er zo een beter beeld van maken, “slechte” foto’s redden en creatief zijn. Kees is helemaal weg van Snapseed, een gebruiksvriendelijke app die het mogelijk maakt om een bepaalde sfeer of illustratie van je genomen foto te maken. Kees sluit zijn presentatie af met de woorden: “Doe meer met je beelden!

Foto- Estafette

Er hebben 28 leden meegedaan aan de foto-estafette in 2020, hieruit zijn 4 series ontstaan. Yvonne van Gils (Fotobespreken) heeft in vier virtuele kamers ieder twee series geplaatst, die door de groep in de juiste (ingeleverde) volgorde gelegd moeten worden. Na terugkeer in de algemene bijeenkomst worden de series getoond is de volgorde waarin deze gemaakt zijn, gevolgd door de volgorde welke de kamers gedacht hadden. Het was een leuke manier om zo onderling bezig te zijn met andermans werk.

Fotobespreken thema Licht

De ingestuurde foto’s met het thema Licht worden allen door Tom Meerman besproken: “Een lesje fotobespreken”.
Tom legt uit dat je licht moet zien, licht reflecteert tegen iets. Licht kan veel of weinig zijn, scherp en zacht en heeft een kleurenintensiteit. Licht laat ruimte zien, daar waar licht op valt en zijn schaduw. Tom heeft ook een aantal tips

  • ’s avonds is er minder licht, maar wel mooi licht
  • Vormen vervormen het licht
  • Bij een klein diafragma en een lange sluitertijd worden lichtjes sterretjes (wel een statief gebruiken!)

Voor de volgende bijeenkomst kunnen er foto’s ingestuurd worden (vóór 11 februari as) met het thema: Vrije keuze (2 foto's per lid).

Even na 12 uur sluit Luc ons virtuele samenzijn en kijken wij terug op een enerverende bijeenkomst. De volgende staat gepland op zaterdag 13 februari 2021 10:00 uur.