Zwervend bestaan

Het bestuur is zoekende. Zoekende, net als zoveel clubs, naar een geschikte ruimte om op anderhalve meter bijeen te kunnen komen.

Zalen zijn zelden perfect: ze moeten ruim zijn, verduisterd kunnen worden, er moet een goede beamer aanwezig zijn met een goed projectiescherm, maar je moet ook nog iets kunnen zien als er niét geprojecteerd wordt. Er moet koffie zijn. En ze moeten geen al te groot gat slaan in onze begroting, met prijzen voor de zaal, de apparatuur, een conciërge en bijkomende zaken.

127 zaal LenL stitch 1000

Dus proberen we af en toe iets. Zo kwamen we terecht in de aula van Lek en Linge:

Enige zelfwerkzaamheid was geboden, de zaal moest even worden verbouwd. Iedere gast heeft - zoals wij - zijn eigen wensen en de beamer wilde niet luisteren naar de meegebrachte computer.

Je zult het net zien: de hele week abominabel weer, maar op zaterdag scheen ze zon heftig naar binnen. De zaal kon worden verduisterd tot inktzwart, maar een streep zonlicht bracht het contrast van de geprojecteerde foto's danig in verlegenheid.

127 hoog niveau 1000
127 school verbouwen

 

127 duister 1000

Fotobespreking

De bespreking van de foto's wordt steeds iets aangepast aan de opgedane ervaringen: voortaan beginnen we de bijeenkomst met een Starter, dat zijn drie foto's die door drie leden worden besproken in maximaal drie minuten per foto. Dat mag iedere foto zijn waar de bespreker iets mee heeft: een eigen plaat, een nieuwsfoto, een opname van een bekend fotograaf.

De 'grote' fotobespreking vindt dan later in de bijeenkomst plaats, in principe worden alleen foto's besproken van leden die daadwerkelijk aanwezig zijn.

Deze zitting hadden de voorbereiders (Yvonne en Co) zich voorzien van afdrukjes zodat besprekers zich wat konden voorbereiden. In inktzwart duister... maar daar vinden we wel wat op:

15-minuten presentatie

Bart Tielens stal wat mij betreft de show met zijn 15-minuten-presentatie. Niet alleen deed hij verslag van hoe zijn serie Laat op Straat  tot stand is gekomen; zijn verhaal was ook een stimulerend relaas over de werking van een mentoraat. Voor de start bedenk je waar je naar toe wilt; Bart wilde weg van het strakke, minutieus voorbereide werken naar meer intuïtief fotograferen. Onder leiding van mentor Peter van Tuijl werden foto's geselecteerd van duistere straten in Utrecht, Den Bosch en Rotterdam. Hou in gedachten welk verhaal je wilt vertellen, voorkom herhaling met vrijwel gelijke beelden, zorg voor variatie maar blijf consistent in je beeldtaal. Dat leverde een zeer fraaie serie op:

127 bart 5MS
Foto's: serie Laat op Straat, Bart Tielens

Bart heeft zijn serie ingezonden naar de afdelingswedstrijd Vijf met Samenhang. Samen met Marcel Borgstijn en Kees Molders is hij inmiddels een ronde verder gekomen. Het trio werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Salon Foto Nationaal. Er zijn nu nog 35 deelnemers, waarvan drie uit onze club... niet slecht... De top zal bestaan uit de beste dertien. Op 17 oktober volgt de jurybespreking.

Hou je mail, de nieuwsbrieven en de agenda op de website in de gaten.

Tot de volgende keer,

de voorzitter,
Kees Molders

foto's Kees Molders (behalve die van Bart natuurlijk)